„Exista preocupari si cred ca trebuie sa intensificam aceste preocupari, in special in aceasta perioada de dupa conflict”, a spus Ghetea la un seminar pe teme economice, citat de Mediafax.
„Mie imi place sa spun sau imi place sa cred ca, posibil sau teoretic, conflictul este pe cale sa dispara, iar oamenii vor veni in continuare la banci cu aceeasi incredere cu care veneau inainte de criza creata dupa ce a aparut OUG 50”, a mai spus presedintele ARB.
El a mentionat ca ARB se va concentra in directia promovarii unei relatii cat mai corecte si de incredere intre banci si clienti.
„La nivel individual exista interesul bancilor de a imbunatati aceasta relatie si ceea ce domnul guvernator a recomandat astazi eu gasesc ca este binevenit in contextul actual”, a mai aratat presedintele ARB.
El a spus ca, printre altele, exista in prezent un proiect la nivelul ARB privind introducerea in liceu a unor cursuri specifice de informare a populatiei.
„Deci cred ca domnul guvernator s-a referit la o necesitate actuala si nu la faptul ca asta ar trebui sa fie menirea sau obiectivul principal al ARB. Obiectivul principal al ARB este promovarea punctului de vedere al comunitatii bancare in fata organismelor nationale, organismelor internationale si in fata mass media. In acest moment, in contextul disputelor si discutiilor nesfarsite care au avut loc pe baza sau in baza prevederilor OUG 50, este o necesitate obiectiva si o discutam si noi la ARB”, a continuat Ghetea.
El a precizat ca in curand ARB va derula proiecte de educatie financiara, pentru ca oamenii sa inteleaga mai bine care e rolul si limitele bancilor, care sunt regulile pe care trebuie sa le respectam, etc.
„Sigur, este un element care ar trebui sa se desfasoare cu o continuitate mai mare. O sa consultam adunarea generala (a ARB – n.r.) sa vedem care sunt fondurile de care am putea dispune pentru o astfel de actiune. Deocamdata sunt doua sau trei actiuni pe care le vom scoate pe piata intr-un viitor foarte apropiat”, a concluzionat Ghetea.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca Asociatia Romana a Bancilor (ARB), nu numai BNR, trebuie sa explice cum functioneaza bancile, respectiv ca nu sunt societati de binefacere, ci afaceri, diferenta dintre cele doua notiuni nefiind cunoscuta in Romania.