„Suntem intr-o situatie care ne conduce la concluzia ca vor fi ceva fluctuatii ale cursului de schimb si sunt convins ca BNR are experienta sa-l domoleasca, dar nu stiu la ce nivel”, a spus Ghetea, dupa un seminar organizat de Ziarul Financiar.
El a reiterat faptul ca dobanzile la depozite se vor reduce la sub 10% pana la finele anului, in timp ce ratele la credite se vor situa la maxim 14%.
„Mi-as dori ca BNR sa continue semnalele de scadere a dobanzilor in Romania. Raman convins ca, la sfarsitul anului, dobanzile la depozite vor fi sub 10%, iar la credite de maximum 14%, intrucat tot trebuie sa fie o diferenta de 5 puncte procentuale”, a spus Ghetea.
In ceea ce priveste creditarea, Ghetea a mentionat ca exista perspective foarte clare pentru „un credit in lei mai bun decat cel in valuta”.
„La persoane fizice, din pacate, se are in vedere prea mult cat costa rata in prima luna, fara a se tine cont si de riscuri, de exemplu cel generat de cursul valutar”, a explicat seful CEC Bank.
El a adaugat ca programul guvernamental „Prima Casa” a avut un efect deosebit de bun si crede ca ar fi bine, daca este posibil, sa se gaseasca resursele necesare pentru continuarea acestuia si dupa epuizare plafonului de un miliard de euro.
Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat ca misiunea FMI se intalneste cu asociatia „ori de cate ori vine in Bucuresti”.
„Am avut acum 10 zile o intalnire tehnica cu FMI, la nivel juridic, la care din pacate nu am participat”, a spus seful ARB.