„O sa raspund la aceasta intrebare (calculul marjei fixe in functie de rata dobanzii si indicele de referinta de la momentul acordarii – n.r.). Acum patru-cinci ani erau dobanzi de 40-50%. Nu cred ca cineva se gandeste la acea marja”, a spus Ghetea, citat de Mediafax.
Unul dintre reprezentantii asociatiilor de clienti nemultumiti a intrebat in cadrul sedintei Comisiei daca bancile ar accepta ca marja fixa, pe care trebuie sa o aplice la creditele in derulare cu dobanzi variabile, sa fie calculata ca diferenta intre rata dobanzii de la acordare si indicele de referinta de la acea data (Euribor sau Robor).
Pe de alta parte, datele publicate de BNR arata ca, la finele anului 2005, ratele medii pentru creditele acordate populatiei cu scadenta mai mare de cinci ani (care mai sunt in derulare in prezent – n.r.) erau de 15%, in timp ce indicele Robor se plasa la 7%, iar in anul 2006 marja s-a restrans semnificativ.
Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a decis marti, in unanimitate, sa primeasca pana pe 21 octombrie amendamente si informatii suplimentare privind ordonanta de reglementare a conditiilor de acordare a creditelor pentru populatie, urmand sa-si dea avizul dupa aceasta data.
Guvernul a aprobat in luna iunie Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca a unei directive europene, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Bancile nu sunt de acord cu prevederile ordonantei si au solicitat in repetate randuri modificarea actului normativ, motivand ca aplicarea lui le va aduce pierderi considerabile.