Potrivit acestuia, ARB a avut doua intalniri cu oficialii Bancii Nationale. Prima discutie a fost de principiu, iar in a doua faza s-a intrat mai in amanunt si s-au prezentat propunerile Asociatiei.
„In final va fi un regulament in care vor fi incluse si unele propuneri ale noastre. Din totalul de 60, circa 33 de propuneri au fost acceptate de BNR la nivel tehnic”, a mentionat oficialul ARB.
„Daca la nivel de Consiliu de Administratie se va hotari altfel, nu mai depinde de noi. Nu este simplu sa convingi pe cineva ca ceea ce propui este bine, logic si, mai ales, acceptabil din punct de vedere al activitatii bancare”, a adaugat Ghetea.
El a subliniat ca intre comunitatea bancara si reprezentantii BNR nu pot exista puncte de vedere care sa mearga intotdeauna in aceeasi directie.
„De obicei, bancile comerciale, care au ca obiectiv profitabilitatea, nu pot avea aceleasi principii ca banca centrala, care supravegheaza din punct de vedere prudential activitatea bancilor comerciale. Important este sa existe un dialog si sa gasim solutii impreuna”, a mai spus presedintele ARB, care este si presedintele CEC Bank.
Printre normele propuse de ARB si agreate de BNR se numara si aceea de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ghetea-creditele-imobiliare-nu-vor-fi-afectate-de-noile-reglementari-ale-bancilor-69048/]a nu fi afectate creditele ipotecare si cele pentru Prima Casa[/url].
Ghetea a mai declarat ca [b]noul regulament privind creditarea va putea fi aplicat cel mai probabil din decembrie[/b], dupa ce vor fi parcurse toate etapele impuse de procedura.
Recent, Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a aratat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/popa-bnr-nu-doreste-eliminarea-creditului-in-valuta-69053/]BNR nu doreste eliminarea creditului in valuta[/url], ci un echilibru intre lei si valuta si limitarea in cazul sectorului neprotejat de riscul valutar, in cazul de fata, in principal populatia.
Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.
Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.
De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.