- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ghetea: Masurile luate de BNR au facut ca sistemul bancar sa fie intr-o stare de echilibru

03 Nov, 11:09 • Redactia DailyBusiness
Sistemul bancar din Romania este in echilibru datorita masurilor luate de BNR, calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si a actionarilor care cred ca piata locala inca reprezinta o oportunitate de dezvoltare, apreciaza Radu Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Ghetea: Masurile luate de BNR au facut ca sistemul bancar sa fie intr-o stare de echilibru

„Sistemul bancar din Romania este intr-o stare de echilibru datorita masurilor luate de BNR, care uneori au fost nepopulare intre bancheri, datorita calitatii managementului, lipsei operatiunilor toxice si a actionarilor care au vazut in piata din Romania posibilitati de dezvoltare dupa trecerea crizei. [b]Stim ca aceasta nu este ultima si nici prima criza[/b]. Vor mai fi. Ceea ce nu stim este cand se va termina aceasta”, a afirmat Ghetea, care este si presedintele CEC Bank.

Printre masurile luate de BNR, el a enumerat mentinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel ridicat, precum si unele masuri de restrictionare a creditarii in valuta, dar si acordul semnat
in urma cu doi ani la Viena de bancile straine care activeaza in sistemul bancar din Romania ca nu isi vor reduce expunerea pe piata locala, potrivit Mediafax.

„De-a lungul acestei perioade s-au produs diferite fluctuatii in zona, insa [b]sistemul bancar din Romania nu a avut probleme[/b]. BNR a venit cu masuri pentru a preveni astfel de probleme”, a adaugat Ghetea.

El a amintit ca BNR a ridicat nivelul minim al indicatorului de solvabilitate de la 8% la 10%, ceea ce a impus unele majorari de capital la o serie de banci din Romania.

„Actionarii bancilor din Romania au raspuns de fiecare data pozitiv. [b]In ultimii doi ani au fost injectati in sistemul financiar din Romania peste 1,3 miliarde euro[/b]. Desigur, daca ne uitam la sumele injectate in alte tari, suma este mica, insa de atat a fost nevoie pentru a tine indicatorul de solvabilitate la 10%. Acum, indicatorul pe sistemul bancar este pe medie undeva la 14%”, a mai spus
seful CEC Bank.

Un al factor pozitiv pentru acest echilibru al sistemului bancar din Romania invocat de Ghetea este si managementul mixt al bancilor, care este „de o calitate buna”.

„Au fost echipe mixte, manageri locali, dar si straini, care au venit cu know-how-ul din alte tari. Inclusiv FMI a remarcat aceasta situatie, in intalnirile pe care le-am avut”, a explicat el.

Lipsa operatiunilor toxice a bancilor din Romania este determinata de lipsa faptului ca „nu a existat tentatia pe operatiuni mai complexe”, potrivit sefului ARB.

Recent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, insa [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/de-ce-a-lasat-bnr-garda-jos-fara-schimbari-bruste-pe-piata-creditarii-70158/]schimbarile nu sunt atat de drastice pe cat se credea initial[/url].

Urmărește Daily Business pe Google News