„De ce cred ca se va intampla reluarea vizibila a creditarii? Au existat semnale ca Romania iese din recesiune, exista semnale ca autoritatile fac pasi pentru dezvoltarea infrastructurii, ca exista preocupare pentru unele programe si este normal ca bancile sa fie aproape de locul unde se intampla ceva”, a spus Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Acest a adaugat ca in acest an vom asista, pe fondul unei stabilitati a veniturilor la nivelul persoanelor fizice, la reluarea creditului de consum. „Sa nu confundam acest lucru cu un consum excesiv, ca in 2007”, a subliniat Ghetea, in cadrul Galei Bancheri de Top.
El a mai mentionat ca la nivelul comunitatii bancare [b]exista un potential deosebit pentru reluarea creditarii[/b], atat pe segmentul de retail, cat si pe cel corporate,
„Primii pasi se vor face spre sfarsitul acestui an, cand populatia va fi mai interesata de credit, pe fondul unei stabilitati a veniturilor. De asemenea, la nivelul companiilor se va face o stabilizare a situatiilor lor financiare”, a spus seful CEC Bank.
„Sistemul bancar este pregatit, eu simt ca in ‘laboratoarele’ noastre se fabrica acele produse care sa raspunda cerintelor actuale ale pietei. Noi nu mai putem sa vindem produsele care se vindeau in 2007, produse care in marea lor majoritate, daca vorbim de creditare, aveau un numitor comun. Daca garantia era materiala si bine plasata intr-un oras, atunci era vorba de un teren pe care se afla sau nu se afla o costructie, era o garantie foarte buna. Acum trebuie sa uitam asta. Produsele noastre trebuie sa fie adaptate la noile conditii ale pietei”, a explicat Radu Gratian Ghetea.
El a precizat ca pietele ne ofera alte conditii in prezent. „Nu putem spune ca ne ofera alte oportunitati, deoarece calitatea conditiilor actuale sunt mult mai precare ca in 2007”.
Ghetea se asteapta ca oficialii Fondului Monetar International (FMI) sa vad sistemul bancar isi revine,
„Speram ca si misiunea actuala a FMI sa constate ca, cu toate problemele existente in economia romaneasca dar si a celei europene, sistemul bancar romanesc are puterea sa continue ceea ce a facut ani de-a randul, sa participe la finantarea proiectelor din economia romaneasca, respectiv atat marile investitii dar si proiectele mici ale IMM-urilor sau din sectorul agricol”, a declarat seful CEC Bank.
Acesta a mai spus ca in agricultura lucrurile merg bine in ceea ce priveste creditul prin volumele ce se acorda si prin faptul ca este un grad de neperformanta scazut.
Profitul inainte de impozitare al CEC Bank a crescut cu 30,16% anul trecut, la 65,13 milioane de lei, iar provizioanele pentru credite s-au majorat cu 8,6%, la 365,04 milioane de lei. Activele bancii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei.
Ghetea a precizat joi ca banca a inregistrat un rezultat pozitiv si in primele sase luni din acest an, insa nu a facut publice cifrele exacte.
Profitul net al sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane de lei la finele lunii iunie 2011, fata de 373 de milioane de lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative, conform [url= http://www.adevarul.ro/financiar/Profit_in_scadere_pentru_sistemul_bancar_0_520748410.html ]Adevarul.ro[/url].
Astfel, 22 de institutii de credit au realizat la sase luni un profit insumat de 1,076 miliarde de lei, cu 56% mai mult decat in primele trei luni din 2011. In acelasi timp, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in primul trimestru.