„In prezent, in piata de retail exista o competitie intensa intre bancile comerciale pentru a se realiza o reasezare a clientelei in sistemul bancar. Toata lumea refinanteaza orice, de la oricine, dar intr-un mediu concurential corect”, a spus Ghetea.
El a adaugat ca efectul din punct de vedere al economiei si al creditarii este zero, pentru ca nu vedem o crestere a soldului creditelor persoanelor fizice.
„Este o faza premergatoare inceperii adevaratei competitii a reluarii creditarii pe retail, care prevad ca va avea loc in a doua jumatate a anului”, a mai spus seful ARB.
„Din aprilie avem semne clare ca iesim din recesiune. Sunt semne de revigorare. Sunt activitati economice care si-au gasit noi ancore pe piata interna si externa, in timp ce oamenii au mai multa stabilitate a veniturilor si vor reveni la nevoile de trai”, a mentionat Radu Gratian Ghetea.
Presedintele CEC Bank a precizat ca populatia va fi din nou interesata de creditele pentru locuinte si isi vor relua planurile de schimare a mobilierului si a bunurilor de lunga durata, cum ar fi aragazul, frigiderul, etc. De asemenea, vor aparea noi cerinte pentru creditele de consum pentru a folosi banii in concedii sau pentru studii.
„Cu toate acestea, creditarea nu va creste pana la nivelul din 2006-2007, dar vor fi semne de crestere in acest domeniu pentru ca oamenii vor avea mai multa stabilitate in ceea ce priveste veniturile lor”, a spus Ghetea, care a adaugat ca acestea sunt supozitii si se pot indeplini sau nu.
El a subliniat ca sistemul bancar este gata sa faca fata unei reveniri pe zona de retail. „Ma bazez pe ce vad la CEC Bank dar si la alte banci”.
„Si in zona economiei reale se observa unele semne de revigorare. Eu raman convins ca agricultura va avea ritmuri din ce in ce mai bune, vand si posibilitatea de atragere de fonduri europene. Agricultura are posibilitatea sa performeze in scurt timp”, a declarat seful ARB.
Acesta a adaugat ca agricultura romaneasca poate fi un pilon important in dezvoltatea Romaniei.