Investigatiile incepute luni de oficialii europeni vizeaza o „posibila intelegere sau practici concertate” intre cele doua companii, „chiar si dupa liberalizarea pietei europene de gaz”.
Executivii europeni sustin ca posibila intelegere are legatura cu transportarea de gaze naturale prin intermediul conductei Megal – detinuta in coproprietate de cele doua firme anchetate. Conducta Megal transporta gaz dinspre Rusia catre o buna parte din Germania si Franta.
Conductele Megal sunt cea mai mare sursa de gaz care provine din Rusia destinata consumatorilor germani si singura ruta de gaz catre Franta. Doua cincimi din gazul Europei este furnizat de Rusia, in conditiile in care gazele sunt tot mai preferate de catre consumatori deoarece degaja mai putine emisii cu efect de sera decat petrolul sau carbunele.
Oficialii E.ON spun ca acordul cu privire la conducta Megal, incheiat cu Gaz de France in 1975, a expirat in 2004. Mai mult, acordul nu a jucat un rol important in afacerile celor doua companii, a adaugat un purtator de cuvant E.ON. In schimb, un oficial al UE a precizat ca autoritatile europene pot sa verifice si intelegerile anterioare, daca considera ca ar putea afecta conditiile actuale ale pietei.
In cazul in care Comisia Europeana conchide ca cele doua companii au incalcat legile antitrust printr-o intelegere tacita pentru a-si imparti pietele, acestea vor putea fi amendate cu pana la 10% din cifra de afaceri pe fiecare an in care a durat ilegalitatea.
Neelie Kroes, comisarul pentru probleme de concurenta al UE, considera sectorul energetic o prioritate, spunand ca preturile sunt prea mari, iar puterea pe care companiile energetice o au atat asupra furnizarii de gaz si electricitate, cat si asupra infrastructurii (cum ar fi conductele), este „discutabila”. Ea a mai amintit ca pietele energetice europene nu functioneaza corespunzator, cerand separarea operatiunilor de productie si distributie.
UE doreste sa isi diversifice sursele de gaz si rutele de transport pentru a reduce dependenta de importuri. Autoritatile incearca ridicarea barierelor care ii impiedica pe furnizorii noi sa intre pe piata de energie. Una dintre aceste bariere ar fi intelegerile restrictive dintre furnizorii-gigant de gaz, precum E.On si Gaz de France, comenteaza presa internationala.
Un raport din ianuarie al Comisiei precizeaza ca monopolurile de energie ale statelor mari inca domina pietele nationale si nu s-au facut progrese remarcabile pentru a crea o piata de energie unica in Europa.