Glavan, doctor in economie si membru al American Economic Association, afirma ca ”marele avantaj al acestei politici ar fi acela de a oferi intreprinzatorilor romani si straini depotriva o moneda sanatoasa, demna de incredere, in care ei isi pot contabiliza cheltuielile si veniturile in mod realist, fara sa fie afectati de iluzia monetara”.
Ce se intampla daca BNR tine cursul fix – mai precis, daca impiedica aprecierea leului? Glavan spune ca ”BNR intervine pe piata si cumpara ”surplusul” de valuta care, altminteri, ar provoca aprecierea leului. In consecinta, rezervele valutare cresc simultan cu cresterea masei monetare interne (cumparand dolari sau euro BNR vinde lei). Practic, acest proces permite importul inflatiei americane, cu toate efectele ei”, mai scrie economistul.
[quote=Bogdan Glavan, analist economic] Poate leul s-ar duce spre 3,5 lei euro sau chiar spre 3 lei euro[/quote]
Bogdan Glavan sustine ca ”existenta unei monede sanatoase ar oferi posibilitatea evitarii angajarii resurselor in investitii nesustenabile. Nu spun ca Romania ar scapa in totalitate de marasmul economic declansat de inflatia dolarului sau a euro. Dar in absenta acestei politici suntem condamnati sa suportam ciclul economic”.
O politica laissez-faire, spune expertul, ar duce la amendarea bancilor centrale care inflationeaza cel mai mult (Fed si BCE) si le-ar forta sa isi revizuiasca comportamentul, riscand altminteri hiperinflatia si desfiintarea sistemului monetar bazat pe dolar si euro.
Intregul articol il puteti citi pe www.logec.ro