- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Goana dupa aur: Un client al Piraeus Bank a cumparat 35 kg

25 Aug, 00:07 • adrian.mihaltianu
Aurul ramane o investitie sigura si profitabila in perioada de criza, mai ales ca in ultimele luni pretul metalului pretios a atins mai multe recorduri. De acest lucru a fost constient si un client al Piraeus Bank Romania, care a achizitinat, in acest an, 35 de kilograme de aur, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din trezoreria bancii.
Goana dupa aur: Un client al Piraeus Bank a cumparat 35 kg

„Cea mai mare cantitate achizitionata de un singur client se ridica la 35 de kilograme, insa alti peste 20 de clienti au ales sa investeasca in cantitati similare sau mai mari de 5 kilograme”, a mentionat Alina Piciorea.

Acesta cantitate este cu mult peste recordul din 2010, de 9 kilograme.

„Vanzarile totale de aur fizic au atins de la inceputul anului pana in prezent peste [b]170 de kilograme[/b] in lingouri si aproximativ 1.900 de monede. 65% din acesta cantitate a fost tranzactionata in ultimele 2 luni”, a spus oficialul Piraeus Bank.

Alina Piciorea a adaugat ca [b]numarul zilnic de tranzactii in iulie si august s-a triplat[/b] fata de primele luni ale lui 2011.

„Cantitatea medie achizitionata de clientii nostri retail in 2011 este de 200 grame pentru lingouri si 10 bucati pentru monede. Clientii private banking au achizitionat cantitati de peste 2.000 grame. Comparativ cu perioada ianuarie-august 2010, cresterea volumelor pentru lingouri este de peste 80%, iar pentru monede de 50%, ceea ce ne dovesteste formarea unei culturi investitionale pe termen lung in randul investitorilor romani in aceasta clasa de active”, a precizat Piciorea.

Ea a mai spus ca in primele 8 luni ale anului curent, Piraeus Bank a vandut aur sub forma de monede si lingouri, dar si in forma scriptica, in valoare de [b]8 milioane de euro[/b], peste nivelul din intreg anul trecut.

In 2010, bancherii de la Piraeus Banks au vandut peste 130 de kilograme de aur sub forma de lingouri si 3.000 de monede British Sovereign, in valoare de 5,5 milioane de euro, de peste 5 ori mai mult decat in anul precedent.

In prezent Piraeus Banks vinde gramul de aur de investitie la un pret standard de [b]195 lei pe gram[/b], dar pretul se stabileste si in functie de cantitatea achizitionata de client.

„Clientii private banking care achizitioneaza cantitati de peste 2.000 grame, pot accesa preturi chiar si cu 5% mai mici. In ceea ce priveste aurul de cont, produs in pretul caruia nu intra cheltuielile de prelucrare, transport si asigurare, cotatiile sunt mai apropiate de nivelurile de pe piata interbancara”, a declarat Alina Piciorea.

[b]Profilul cumparatorului de aur[/b]

„De la inceputul anului pana in prezent, peste 1.100 de clienti noi au ales sa isi diversifice portofoliul prin investitia in aur. In general, clientii provin din mediul de afaceri sau au profesii liberale, sunt de varsta medie (40-45 ani),  locuiesc in zona urbana si au venituri medii sau peste medie”, a spus Alina Piciorea, head of corporate & retail sales – treasury & capital markets division in cadrul Piraeus Bank.
 
Ea a subliniat ca profilul cumparatorilor de aur a inregistrat o evolutie interesanta, o data cu formarea, in randul clientilor, a unei culturi investitionale pe termen lung.

„Daca primii dintre acestia au achizitionat metalul pretios atrasi in primul rand de accesibilitatea si ineditul acestuia, astazi clientii se orienteaza mai mult inspre achizitionarea de cantitati mai importante, in scop investitional si de protectie, in conformitate cu perioada dificila prin care trec pietele financiare”, a declarat Piciorea.

In ceea ce priveste aprovizionarea cu aur, Piraeus Bank colaboreaza cu o banca elvetiana cu traditie, Credit Suisse. Aurul, de un standard recunoscut pe Bursa din Londra, este transportat din Elvetia in Romania, pentru a fi inmanat investitorilor locali.

Aurul a atins in aceasta saptamana noi maxime, de peste 1.900 dolari pe uncie, in al 11-lea an al sau de crestere, in timp ce investitorii internationali au alocat parti din ce in ce mai mari ale portofoliului in acest activ, renuntand partial la valute riscante  si actiuni.

Piciorea a mentionat ca pretul aurului a inregistrat o usoara corectie miercuri, insa considera ca termen scurt si mediu metalul galben isi va continua raliul, atingand [b]noi maxime istorice[/b], pe fondul unor realitati economico-politice globale tensionate.

„Incertitudinea privind deficitele bugetare scapate de sub control sustine in continuare aprecierea metalului pretios, cu asteptari pentru sfarsitul trimestrului in curs in jurul [b]pragului psihologic de 2.000 dolari pe uncie[/b]”, a spus reprezentantul Piraeus Bank.

Pe piata din Romania, pretul aurului a atins luni un nou maxim istoric de 178,5323 lei/gram, urmand ca miercuri sa scada la 174,7554 lei/gram, in tendinta cu piata internationala.

Explozia pretului aurului ii pune in mare incurcatura pe bijutieri din Romania.Pretul bijuteriilor din aur [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/unde-se-va-opri-aurul-gramul-ar-putea-depasi-200-lei-anul-acesta-67031/]ar putea depasi 200 de lei/gram pana la finele anului[/url], pe piata locala, dupa ce anul trecut, acesta era de 105 lei/gram.

Totodata, presedintele Traian Basescu este de parere ca aurul pe care Romania l-ar obtine din Apuseni i-ar asigura „stabilitatea monetara”. Astfel, el a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/de-ce-face-basescu-lobby-pentru-rosia-montana-67087/]statul are nevoie de aur[/url] pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

In luna iulie, rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3,76 miliarde de euro.

Rezervele de aur ale Romaniei [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cum-au-fluctuat-rezervele-de-aur-ale-bnr-in-de-la-infiintarea-institutiei-pana-in-prezent-67147/]au atins varful in anul 1940[/url], cand insumau aproape 140 de tone.

Urmărește Daily Business pe Google News