Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Google şi Apple, vizate de acţiuni antitrust ale UE, sub ameninţarea tarifelor impuse de Trump

19 Mar, 20:14 • Dobran Viorel
Comisia Europeană, organul executiv al UE, a anunţat miercuri că a constatat încălcări ale Legii Pieţelor Digitale (DMA) de către Alphabet, compania-mamă a Google, prin intermediul serviciilor Google Search şi Google Play.
Google şi Apple, vizate de acţiuni antitrust ale UE, sub ameninţarea tarifelor impuse de Trump

Uniunea Europeană ia măsuri împotriva Google şi Apple pentru practici anticoncurenţiale, în timp ce preşedintele american Donald Trump ameninţă cu impunerea unor tarife blocului comunitar, acuzând ”extorcarea companiilor americane de tehnologie”, transmite CNBC.

Google, acuzată de practici neconcurenţiale

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a anunţat miercuri că a constatat încălcări ale Legii Pieţelor Digitale (DMA) de către Alphabet, compania-mamă a Google, prin intermediul serviciilor Google Search şi Google Play.

UE acuză Google Search că favorizează propriile servicii în detrimentul celor ale concurenţei, o practică cunoscută sub numele de ”autopreferinţă”, interzisă de DMA. De asemenea, blocul european susţine că Google Play împiedică dezvoltatorii de aplicaţii să direcţioneze liber consumatorii către alternative.

Până în prezent, Google nu a răspuns solicitării CNBC pentru comentarii.

Avertisment pentru Apple

Separat, Comisia Europeană a emis un aviz către Apple în cadrul DMA, cerând companiei să ia măsuri concrete pentru a respecta obligaţiile privind interoperabilitatea impuse de regulile UE în materie de concurenţă.

Interoperabilitatea presupune ca diferite platforme să poată comunica mai uşor între ele, ceea ce ar permite utilizatorilor să transfere date mai simplu între sisteme diferite.

Val masiv de angajări la Google, Amazon și Microsoft. Zeci de posturi disponibile în România, se lucrează 100% de acasă sau în sistem hibrid

UE a subliniat că Apple ar trebui să permită dezvoltatorilor terţi să creeze produse şi servicii inovatoare pe platformele sale, fără restricţii impuse de ecosistemul iOS.

În replică, Apple a criticat măsurile UE, afirmând că acestea ”împovărează compania cu birocraţie inutilă, încetinind capacitatea Apple de a inova pentru utilizatorii din Europa şi obligând compania să ofere gratuit noile sale funcţionalităţi unor companii care nu trebuie să respecte aceleaşi reguli.”

”Vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană pentru a-i ajuta să înţeleagă preocupările noastre în numele utilizatorilor noştri,” a declarat un purtător de cuvânt al Apple pentru CNBC.

 

Ameninţarea tarifelor impuse de Trump

Legea Pieţelor Digitale (DMA) este o legislaţie de referinţă care urmăreşte eliminarea barierelor concurenţiale din sectorul tehnologic, în special în faţa unor giganţi precum Google, Apple, Amazon, Meta şi Microsoft.

Măsurile luate miercuri de UE vin în contextul în care administraţia Trump a avertizat anterior blocul european împotriva reglementărilor excesive asupra companiilor americane de tehnologie.

Topul căutărilor Google din 2024. Ce subiecte i-au fascinat pe români în acest an

Luna trecută, Trump a emis o directivă prin care a ameninţat că va impune tarife asupra Uniunii Europene, susţinând că taxele digitale, amenzile şi politicile blocului comunitar reprezintă o formă de ”extorcare” a companiilor americane.

Ca răspuns, UE a avertizat că ar putea folosi un nou instrument anti-coerciţie, care ar permite blocului comunitar să riposteze în cazul presiunilor economice exercitate asupra statelor membre.

Google lansează noi modele de inteligenţă artificială pentru industria roboticii aflată în plină expansiune

 

Alphabet a anunţat miercuri lansarea a două noi modele de inteligenţă artificială destinate aplicaţiilor din domeniul roboticii, bazate pe modelul său Gemini 2.0, iniţiative prin care gigantul tehnologic îşi propune să sprijine industria roboticii, care înregistrează o creştere rapidă, transmite Reuters.

 

În ultimii ani, domeniul roboticii a avansat semnificativ datorită progreselor în inteligenţa artificială şi îmbunătăţirii modelelor existente, accelerând astfel comercializarea roboţilor, în special în mediile industriale, potrivit experţilor din industrie.

Lansarea Google vine la o lună după ce startupul de robotică Figure AI şi-a încheiat acordul de colaborare cu OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, în urma unei descoperiri interne în domeniul inteligenţei artificiale pentru roboţi.

Modelele Gemini Robotics şi Gemini Robotics-ER

Noul model Google, Gemini Robotics, este un sistem avansat de tip viziune-limbaj-acţiune, care permite roboţilor să efectueze acţiuni fizice ca răspuns la diverse comenzi şi situaţii.

Cel de-al doilea model, Gemini Robotics-ER, oferă roboţilor o înţelegere avansată a spaţiului înconjurător şi permite dezvoltatorilor să ruleze propriile programe, beneficiind de capacităţile de raţionament ale modelului Gemini 2.0.

Google a declarat că modelele sale sunt compatibile cu toate tipurile de roboţi, inclusiv cu cei umanoizi şi cei utilizaţi în fabrici şi depozite.

Utilizarea modelelor de AI dedicate roboticii, dezvoltate de companii precum Google şi OpenAI, poate ajuta startupurile cu resurse financiare limitate să reducă costurile de dezvoltare şi să accelereze lansarea produselor lor pe piaţă.

Google a testat modelul Gemini Robotics utilizând date de la platforma sa robotică bi-braţ, ALOHA 2, dar a precizat că acesta poate fi adaptat pentru utilizări mai complexe, cum ar fi robotul Apollo dezvoltat de compania Apptronik.

Luna trecută, Apptronik a strâns 350 de milioane de dolari într-o rundă de finanţare condusă de B Capital şi Capital Factory, cu participarea Google, pentru a scala producţia de roboţi umanoizi bazaţi pe AI.

Google are o istorie în domeniul roboticii, achiziţionând în 2013 compania Boston Dynamics, cunoscută pentru roboţii săi umanoizi şi cei de tip ”câine robotic”. Totuşi, gigantul tehnologic a vândut compania către SoftBank Group Corp patru ani mai târziu.

Urmărește Daily Business pe Google News