- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Gral Medical: Serviciile medicale private nu sunt afectate de criza

18 Feb, 00:01 • traian.badulescu
Georgeta Serban, director general si co-proprietar al furnizorului de servicii medicale private Gral Medical, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre motivele pentru care piata pe care activeaza are sanse mari sa nu resimta criza in acest an, cel putin la nivelul indicatorilor financiari.
Gral Medical: Serviciile medicale private nu sunt afectate de criza

Pe piata serviciilor medicale private, estimata anul trecut la 350 mil. euro, Gral Medical concureaza cu jucatori ca MedLife, Centrul Medical Unirea (CMU) si Medicover.

DailyBusiness.ro: Cum credeti ca influenteaza criza piata serviciilor medicale private? Vedeti o posibila scadere a numarului de clienti corporate la nivelul pietei?
Georgeta Serban: Acolo unde structura cifrei de afaceri este dependenta de contractele de tip corporate, cu siguranta exista o reajustare in minus, insa per ansamblu piata serviciilor medicale nu este nici pe departe in stagnare sau in scadere.

Este posibil ca piata serviciilor medicale sa nu fie afectata in 2009 de criza mondiala. Un efect ar putea exista la nivelul principalilor jucatori de pe piata, unde cota de piata va fi formata din doua cifre si nu din una singura ca pana acum.

DB: Cu alte cuvinte, piata se va consolida. Cum se va intampla asta, prin achizitii si fuziuni sau prin falimentul micilor jucatori?
GS: Consolidarea pietei se face prin efortul investitional facut de companii. Daca investitia a fost amanata la anumite centre medicale, este mult mai greu in 2009 sa acceseze aceste fonduri sau ele vor fi accesate cu costuri mari. Aceste centre vor lasa loc centrelor puternice si vor ceda din piata.

DB: Aveti in vedere vanzarea unor pachete de actiuni din companie sau achizitia de noi companii?
GS: Nu se manifesta in prezent o nevoie de a atrage in actionariat o firma de private equity. Achizitia de noi companii nu va fi prioritatea noastra in 2009, insa in urmatorii ani piata va deveni mult mai tentanta din acest punct de vedere si vom reactiona ca atare tinand cont de strategiile Gral Medical pe termen mediu si lung.

DB: Care va fi tendinta de evolutie a pietei serviciilor medicale private in acest an?
GS: Cu siguranta in crestere.

DB: Pana la ce valoare estimati ca ar putea creste piata de profil?
GS: In 2009, din studiile noastre piata va depasi 470 milioane euro (crestere de peste 30% – n.r.).

DB: De unde estimati ca va veni cresterea pietei de servicii medicale private in acest an, din moment ce segmentul corporate scade? Din cel de retail, din extinderile in tara?
GS: Nu trebuie asociata cresterea pietei de servicii medicale numai cu segmentul corporate, viitorul il reprezinta oferirea de servicii noi si eficiente catre populatie. Gral Medical pregateste 3 proiecte in acest an care au ca fundament tocmai acest lucru.

DB : Ce planuri de investitii aveti pentru acest an si ce vor viza acestea?
GS : In 2 ani, proiectul investitional a atins valoarea de 5 milioane euro iar anul acesta, dintr-o masura de precautie, vom amana pentru 2010 deschiderea spitalului (in valoare de 7 miloane euro). Totusi, in 2009 vom finaliza proiectul de fezabilitate.

]DB: De ce amanati pentru 2010 deschiderea spitalului ?
GS: S-a mai vorbit de reevaluarea investitiei initiale si de scaderea vitezei de rulare a banilor. Acestea sunt variabilele care vor inceti investitia, insa important este sa se finalizeze la timp celelalte proiecte care au ca termen tocmai primul semestru al acestui an. Indiferent de situatie, orice amanare de proiect trebuie sa aiba la baza demararea altuia sau altora in compensatie, cu conditii de implementare mai bune.

DB: Ce cifra de afaceri estimati ca ati inregistrat anul trecut? Ati atins target-ul propus, de 10 milioane de euro?
GS: Cifra de afaceri in anul 2008 a grupului Gral a fost de 37,23 milioane lei. In valoare medie anuala (1 euro = 3,68 lei conform BNR), cifra de afaceri a depasit target-ul propus, ajungand la 10,12 milioane euro. Aceste date reprezinta rezultatele financiare ale grupului Gral, care cuprinde Medical Center Gral si Gral Medical. In 2008 fata de 2007, cresterea cifrei de afaceri a fost de 51,2%.

DB: Ce cifra de afaceri preconizati ca veti inregistrat in acest an? Care vor fi principalele motoare ale afacerii?
GS: Bugetul fundamentat pentru anul 2009 prevede o crestere a cifrei de afaceri cu 70%.

Cresterea cifrei de afaceri va fi sustinuta de 3 proiecte noi in Capitala si de cresterea veniturilor inregistrate de centrele deschise in anii anteriori (Clinica de Diagnostic Gral, Centrul de Imagistica Medicala si Radiologie dentara, Laboratorul Gral Paulescu).

DB: Ce vizeaza cele trei noi proiecte din Capitala, pe care va bazati? Printre altele, cresterea cifrei de afaceri pe acest an?
GS: Exact…. participarea sustinuta la cresterea cifrei de afaceri astfel incat sa ne mentinem cresterile aferente anilor precedenti.

Urmărește Daily Business pe Google News