Temerile privind situatia financiara a Greciei au determinat agentiile de rating sa revizuiasca in scadere calificativul tarii in ultima perioada, iar vanzarea de titluri de marti a fost primul test privind capacitatea Atenei de a continua sa-si finanteze deficitul bugetar de pe pietele financiare.
Rezultatele vanzarii de titluri pun presiune negativa pe actiunile bancilor la bursa din Atena, intrucat afecteaza costurile la care se finanteaza institutiile de credit din Grecia.
Cotatiile bancilor elene au inregistrat scaderi si de peste 8% in inchiderea sedintei de tranzactionare de marti, cel mai important declin fiind consemnat de EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, dupa ce guvernul elen s-a imprumutat de pe pietele financiare la costuri ridicate.
Actiunile EFG au pierdut 8,38%, urmate de Piraeus Bank, cu o scadere de 8,12%, Alpha Bank cu -8,05%, ATEbank -6,67%, National Bank of Greece (NBG) cu -6,26%, Marfin Bank cu -6,17% si Bank of Cyprus cu -6,02%, potrivit bursei de la Atena.
Toate cele sapte institutii de credit, incluse in componenta indicelui bancar al pietei de capital elene, sunt prezente si in Romania. Piraeus Bank, Alpha Bank, ATEbank, Marfin Bank si Bank of Cyprus activeaza pe piata romaneasca sub brand propriu, in timp ce NBG controleaza Banca Romaneasca.
„Nu exista nicio posibilitate ca bancile elene sa se imprumute mai ieftin ca guvernul. Rezultatul de azi va conduce la un cost mai ridicat al capitalului pentru banci si la marje nete mai mici din dobanzi, situatie care explica de ce sunt afectate cotatiile bancilor, a declarat Constantinos Vergos, analistul companiei Cyclos Securities.
Un anunt al Comisiei Europeane ca datele privind deficitul si datoria publica a Greciei ar putea fi revizuite, intrucat institutiile de statistica ale tarii opereaza ineficient si sunt predispuse la amestecul politicului, a contribuit la declinul increderii in capacitatea financiara a statului.