Inca dupa primele estimari ale rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, Berlinul a trimis un semnal de flexibilizare a pozitiei sale, intransigente in mod obisnuit, cu privire la reformele necesare pentru consolidarea competitivitatii economiei grecesti in plina criza.
„Pot sa imi imaginez ca vom discuta din nou termenele limita” pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul salvarii sale financiare, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, conform [url=http://www.mediafax.ro/externe/grecia-a-votat-in-favoarea-mentinerii-tarii-in-zona-euro-europenii-saluta-rezultatul-alegerilor-9755759]Mediafax[/url].
Ministrii de Finante din zona euro si-au exprimat speranta ca „va fi format rapid un Guvern grec care va pune in aplicare programul fata de care Grecia si zona euro si-au luat angajamentul la inceputul anului”, anunta Eurogrup.
[b]Noua Democratie, pe primul loc dupa numararea a 99,84% din voturi[/b]
Noua Democratie se afla pe primul loc in alegerile legislative din Grecia de duminica, dar fara majoritate, obtinand doar 29,66% din voturi, respectiv 129 de mandate in Parlament, si fiind urmat de stanga radicala Syriza si Pasok, dupa numararea a 99,84% din voturi.
Potrivit rezultatelor anuntate de Ministerul de Interne dupa numararea a 99,84% din voturi, Noua Democratie (conservatori) a obtinut 29,66% din voturi, respectiv 129 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, Syriza (stanga radicala) 26,89% din voturi si 71 de mandate, iar Pasok (socialisti) 12,28%, respectiv 31 de mandate.
Pe locul al patrulea se afla Grecii Independenti (dreapta nationalista) cu 7,51% din voturi si 20 de mandate, urmati de Zori de Aur (neonazisti), cu 6,92% si 18 locuri in Parlament, informeaza Mediafax.
Alte doua partide care au depasit pragul electoral sunt Stanga Democratica (Dimar) cu 6,25% din voturi si 17 mandate si KKE (comunisti), cu 4,5% si, respectiv, 12 mandate.