- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Grecia va trage Romania in groapa? Vezi cum ne-ar putea influenta \’\’tragedia elena\’\’

29 Apr, 00:09 • razvan.codorean
Grecia a ajuns cea mai periculoasa tara din lume pentru investitii, mai riscanta decat Irak si Pakistan! Analistii economici, citati de DailyBusiness.ro, spun ca falimentul Greciei ne-ar putea aduce credite mai scumpe, cresterea somajului si ar goni investitorii. De ce? Pentru ca reusim sa copiem cu brio evolutia falimentara a Greciei si pentru ca situatia ei financiara ne poate influenta in mod direct.
Grecia va trage Romania in groapa? Vezi cum ne-ar putea influenta \'\'tragedia elena\'\'

Ce a facut Grecia in anii 80-90, noi o facem acum, cu mare talent, spun expertii in economie. Pentru a intra in zona euro, grecii au ascuns cheltuieli militare si nu numai de miliarde de euro.

La vremea respectiva, in conditiile in care Germania, Franta si Italia militau pentru extinderea zonei euro, le-a mers. Occidentalii au inchis ochii, iar grecii au adoptat moneda euro. Credibilitatea adusa de accederea in familia europeana le-a adus usor imprumuturi ieftine, iar grecii si-au reconstruit tara, dezvoltand infrastructura, turismul etc.

In 2010, nota de plata se traduce printr-un risc de aproape 50% de a intra in faliment. Potrivit datelor CMA DataVision, investitorii vad Grecia cu un picior in groapa, tara nefiind capabila sa isi mai plateasca facturile restante.
[img=670]Topul celor mai riscante tari din lume pentru afaceri, realizat de CMA DataVision. Spread reprezinta prima de risc, iar CPD riscul de a intra in faliment[/img]

Pana acum, grecii au trait din imprumuturi de pe piata externa, cu care si-au platit datoriile ajunse la restanta. Pe 19 mai, ar trebui sa plateasca inca 8,5 miliarde de euro, bani pe care nu ii au. Pentru ca nimeni nu le mai acorda imprumuturi la dobanzi normale, singura lor sansa este sa obtina imprumutul de la statele din zona euro si de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 45 miliarde de euro.

Daca nu primesc banii, intra in default, adica in faliment. Daca primesc banii, scapa de probleme, cel putin pentru moment. Ii asteapta insa de platit datorii de peste 300 de miliarde de euro, adica mai mult de 130% din produsul intern brut (PIB).

Credite mai scumpe din cauza grecilor?

Daca Grecia intra in faliment, asta ne-ar putea influenta direct. Primele semnale se vor simti in sistemul bancar.

Grecii detin 17% din piata bancara din Romania. Cea mai mare banca este Alpha Bank, a patra institutie financiara ca marime din Romania, iar a doua ca insemnatate este Bancpost, a noua banca din sistem, dupa active.

Cotatiile bancilor grecesti s-au depreciat, deja, foarte puternic, in ultimele zile, iar asta face ca acestea sa se imprumute tot mai scump. Iar daca bancile fac rost tot mai greu de bani, au doua variante.

Ori scumpesc creditele, ori isi retrag o parte din banii din filiale, adica si din Romania. Expertii spun ca agravarea problemelor Greciei ar putea scumpi finantarea pentru toate tarile est-europene.

Problema de care se teme si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Intrebat miercuri de influenta crizei din Grecia asupra Romaniei, el a declarat ca dobanzile ar putea creste, dar si-a exprimat insa speranta ca acest lucru nu se va intampla.
[quote=Mugur Isarescu, guvernator BNR]Dobanzile din piata ar putea urca, din cauza parerilor exagerate despre situatia Greciei[/quote]
Analistii economici spun la randul lor ca avem destule motive de teama.

”Bancherii greci intrati in Romania au fost recunoscuti ca fiind cei mai agresivi, mai novatori pe partea de creditare. Daca bancile mama se vor confrunta cu probleme, asta se va traduce printr-o amanare a reluarii creditarii. Mi-e greu sa cred ca piata ar putea fi condusa de bancile austriece, care sunt mult mai prudente”, a declarat consultantul Doru Lionachescu.

Analistul economic Cristian Dinulescu spune ca nu trebuie sa ne asteptam ca bancile grecesti sa se retraga din Romania. ”Au o pozitie buna in piata si in plus, daca s-ar ajunge la asta, ar trebui sa isi vanda activele si nu cred ca ar scoate banii pe care i-au investit in ele”, spune analistul.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma, la randul sau, ca pana la urma, grecii au tot interesul sa ramana in Romania. ”Sistemul bancar romanesc, spre deosebire de cele din alte tari, nu a avut nevoie de ajutorul statului, este solid si a fost ferit de probleme”, a declarat Vasilescu.

Probleme de credibilitate

Nici statul roman nu ar scapa de problemele Greciei. Si asta pentru ca, dincolo de banii care ii primeste de la FMI si CE, guvernul se imprumuta aproape saptamanal de pe piata interbancara pentru a avea bani pentru cheltuielile curente. Sumele sunt de ordinul miliardelor.

”Problema se pune daca va mai putea Ministerul Finantelor se se mai imprumute la dobanzile de acum. Pana in prezent, statul lua bani pe termen scurt si profita ca dobanzile scad, astfel ca avea oarecum de castigat „, spune analistul economic Cristian Sima.
[quote=Cristian Sima, analist economic]Daca dobanzile din piata vor creste, va fi dramatic, vom avea o problema mare de tot[/quote]
Ultimul imprumut contractat de stat, de aproape 1 miliard de lei, a fost realizat la o un randament de 5,74%, cel mai mic din 2010. In acest an, statul a imprumutat in total 17,3 miliarde de lei, dupa ce in 2009, a emis titluri de stat in lei si valuta de peste 74 miliarde de lei, de 6 ori mai mult decat in anul precedent.

Potrivit analistilor, problemele Greciei s-ar putea resimti si in evolutia investitiilor straine. Nu ca am avea foarte multi investitori care ne bat la usa.

”Criza va determina, pe langa cresterea costurilor imprumuturilor, si deprecierea euro in fata dolarului si o reorientare a investitorilor straini catre zone ceva mai sigure. Europa de Est, deci si Romania, nu va mai fi una dintre ele. De ce? Pentru ca investitorul gandeste simplu. De ce sa ma duc intr-o tara si asa cu mari probleme, cand pot gasi o tara emergenta, ca Brazilia sau China, unde sa imi rezolv problemele cu dolari, sa scap de deprecierea euro?”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.

Avem noroc ca prezenta grecilor in Romania nu este asa de mare, din punct de vedere investitional, ca a francezilor sau a austriecilor. Capitalul elen reprezinta, in prezent, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), numai 8% din totalul capitalului social strain din Romania. Cu cele 3.700 de companii cu actionari majoritari eleni, Grecia ocupa abia locul 10 in topul investitorilor.

La aceste sume se adauga peste 2 miliarde de euro, linii intragroup, profituri reinvestite si investitii greenfield. Nici in privinta exporturilor nu avem o mare problema. Si asta in conditiile in care, de exemplu, anul trecut, am exportat in Grecia de 550 milioane de euro, adica 2% din totalul vanzarilor peste granita.

”Sa nu ne culcam insa pe o ureche. Orice probleme pe relatia banca-investitie greceasca in Romania, ne poate afecta direct. Un eventual faliment in tara de origine s-ar traduce si prin posibila inchidere a filialei din Romania, iar asta va insemna probleme pe lantul economic, inclusiv somaj”, a declarat Dinulescu.

Cum facem sa nu ajungem in situatia Greciei?

Analistii economici sunt siguri ca pana la urma, Grecia se va salva de la faliment. Tarile din zona euro, ce se vor reuni pe 10 mai in cadrul unui summit special la Bruxelles, si FMI-ul, ii vor oferi 45 miliarde de euro.

Mai mult, Fondul ar putea creste ajutorul cu inca 10 miliarde de euro, potrivit Financial Times. De ce? Pentru ca europenii stiu foarte bine ca problemele Greciei afecteaza in mod direct evolutia euro.

„George Soros a pariat ca euro va ajunge la paritate cu dolarul. Sunt interese mari la mijloc”, a declarat analistul Cristian Sima.

„Nu spun ca Soros are dreptate, i-a iesit cu lira sterlina, insa nu i-a mai mers cu yenul. Insa trebuie sa se inteleaga ca Grecia nu poate sa scape decat daca iese temporar din zona euro. Asta ar insemna moartea euro, pentru ca ar renunta la euro si celelalte tari cu probleme, ca Portugalia, Spania sau Irlanda. S-ar prabusi totul ca un castel de carti„, a continuat Sima.

Grecia ar putea primi ajutor tocmai pentru ca prabusirea ei ar avea efecte prea mari la nivel international. Pe lista de asteptare s-ar putea include, cat de curand, si Portugalia si Spania. Din multe puncte de vedere, sunt intr-o situatie la fel de proasta ca si Grecia.

”Nu este cazul sa le plangem de mila grecilor. Se vor descurca. Sarkozy (presedintele Frantei – n.r.) a spus-o clar: daca Grecia intra in incapacitate de plata, euro nu va mai exista”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Daca Grecia se va salva pe moment, chiar cu riscul de a-si amaneta viitorul, noi riscam sa nu avem aceasta sansa. Si asta pentru ca, potrivit expertilor, facem totul ca sa urmam modelul de ”succes” al Greciei, bazat pe imprumuturi masive si investitii, atatea cate sunt, supra-evaluate si acordate clientelei politice.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]In Grecia, clientelismul este o institutie statala. Au manarit ani la rand deficitul bugetar pentru a satisface clientela politica si pentru a cumpara sindicatele[/quote]
Suna cunoscut, nu? ”Noi tindem sa le urmam exemplul”, afirma consultantul Bogdan Baltazar.

Analistul economic Cristian Paun, profesor de economie la ASE, atrage atentia si asupra unui alt pericol, dincolo de clientelismul politic pe care noi inca il perfectionam, in timp ce grecii l-au desavarsit: investitiile publice.

Paun spune ca Grecia poate reprezenta un model despre cum nu trebuie facute investitii publice de amploare, care nu aduc bani in viitor, de la bazine de inot de milioane de euro, la scoli, sedii de politie, inchisori etc.

”Toate aceste proiecte nu s-au facut din fonduri existente, ci din sacrificarea unor fonduri viitoare, adica prin imprumut public masiv. Evident ca toata aceasta politica de dezvoltare, ambitioasa dar prosteasca, a statului elen, si-a aratat rapid nesustenabilitatea din punct de vedere economic”, spune Cristian Paun, pe blogul sau.

Consultantul economic Doru Lionachescu spune ca grecii constientizeaza abia acum nota de plata a cheltuielilor uriase pe care le-au facut. ”Am fost recent la Atena. Starea de spirit generala este de profunda insatisfactie fata de clasa politica. Dincolo de protestele care au loc aproape in fiecare zi, ei constientizeaza ca ii asteapta un deceniu de constrangeri”, a declarat consultantul.

Potrivit expertilor, sansa Romaniei, in acest moment, este reprezentata tocmai de prezenta FMI. ”Daca nu ar fi fost FMI-ul, eram de mult in faliment. Daca nu erau ei cei care sa ne traseze un calendar de reforme, fiti siguri ca guvernul nu facea nimic altceva decat sa se imprumute in speranta ca va trece criza”, spune Cristian Dinulescu.

Consultantul economic Bogdan Baltazar spera ca, in timpul negocierilor din aceste zile, de la Bucuresti, FMI sa puna piciorul in prag si sa forteze guvernul sa faca reforme. ”Ma astept ca FMI sa nu mai fie asa de blajin si sa puna piciorul in prag. Trebuie taiate cheltuielile publice, trebuie redus personalul, trebuie platite datoriile la firme, arieratele. Nu mai trebuie ascunse problemele sub pres”, a declarat Baltazar.

Spre deosebire de greci, care au ajuns sa aiba cel mai mare deficit bugetar din UE ca urmare a investitiilor pe care le-au facut, noi am ajuns la un deficit de peste 7% printre altele pentru ca avem 1,4 milioane de bugetari, cand Polonia, la o populatie dubla, are 1,8 milioane. Iar solutiile pentru rezolvarea problemelor sunt numai doua, dupa cum afirma, recent, la Bucuresti, Dominique Strauss Kahn, seful FMI: „Ori se reduc cheltuielile, ori se maresc taxele. Guvernul trebuie sa decida, nu FMI”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile