Grecia si Comisia Europeana cer BEI sa elibereze fondurile, a declarat Gikas Hardouvelis, principalul consilier economic al premierului elen, Lucas Papademos. „Cred ca in final se va intampla”, a spus Hardouvelis, la postul de televiziune Mega, adaugand ca BEI ar putea imprumuta banii prin intermediul bancilor locale.
Dupa succesul programului de reducere a indatorarii statului, Grecia cauta acum modalitati de a-si reporni economia, aflata in al cincilea an de recesiune. Produsul intern brut a inregistrat un recul de 7% anul trecut, conform [url= http://www.mediafax.ro/economic/grecia-vrea-un-miliard-de-euro-de-la-banca-europeana-pentru-investitii-pentru-a-stimula-economia-9391551/]Mediafax[/url].
Werner Hoyer, presedintele Bancii Europene pentru Investitii (BEI), a declarat la inceputul lunii martie ca Europa nu trebuie sa piarda Grecia.
„Daca noi pierdem Grecia, vom duce integrarea europeana cu multe decenii in urma. Noi nu putem si nu trebuie sa pierdem Grecia”, a declarat Werner Hoyer pentru o publicatie elena.
Ministrii Finantelor din zona euro se reunesc luni la Bruxelles [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/zi-decisiva-ministrii-finantelor-din-zona-euro-se-intalnesc-pentru-a-semna-al-doilea-acord-al-greciei-74637/]pentru a semna[/url] cel de-al doilea pachet de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, dupa cea mai ampla restructurare a datoriilor de stat din istorie.
Grecia a obtinut sprijinul majoritatii creditorilor privati pentru conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria statului cu peste 100 miliarde euro, de la 160% din PIB in prezent spre 120% din PIB in 2020.
Guvernele din zona euro privesc insa cu nervozitate urmatoarea perioada, cand Grecia trebuie sa inceapa implementarea de masuri care sa asigure atingerea tintelor financiar-fiscale restrictive din noul acord.