„Motivul este ca, dupa summit, premierul elen George Papandreou a primit informatii de la FMI privind posibilele masuri si reforme pe care le-ar cere Fondul in schimbul unui ajutor financiar. Masurile sunt dure si ar putea cauza tensiuni sociale si politice. Dupa aceea, mai multi membri ai cabinetului si-au exprimat opozitia fata de contributia FMI”, au afirmat sursele citate, potrivit Reuters.
Grecia, UE si FMI au convenit, la summit-ul liderilor Uniunii Europene din 25-26 martie, asupra unei „plase de siguranta financiara” asigurata statului elen ca solutie de ultima instanta in caz ca guvernul de la Atena va avea nevoie de ajutor extern pentru a face fata costurilor uriase ale datoriei de stat.
Grecia trebuie sa refinanteze, pana la sfarsitul lunii mai, datorii scadente de circa 23 de miliarde de euro, insa randamentele cerute de investitori pentru a imprumuta guvernul elen au crescut puternic de la inceputul anului din cauza cresterii probabilitatii unui scenariu de criza ca urmare a deficitului bugetar si datoriei publice uriase.
Sursele citate de MNI au aratat ca guvernul elen va cauta un mecanism european fara participarea FMI, cu un timp de raspuns mai ridicat in caz ca statul cere oficial ajutor financiar extern.
„Guvernul vrea sa imbunatateasca acordul si sa elaboreze detaliile care nu au fost inca decise. Este o sansa ridicata ca Grecia sa fie nevoita sa ceara sprijin financiar in ultima instanta, in pofida tuturor declaratiilor contrare, si este esential ca termenii si conditiile sa fie clare”, au spus sursele.
Oficialitatile elene au declarat in repetate randuri, in ultimele luni, ca Grecia nu are nevoie de un ajutor extern si va continua sa se finanteze din piata. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat saptamana trecuta ca nu exista semne imediate ca Grecia ar avea nevoie de sprijin din afara.
Opiniile liderilor UE privind situatia din Grecia au fost predominant divergente pana la summit-ul din martie. In timp ce Franta a facut presiuni pentru un „acord de solidaritate” prin care statul elen sa fie ajutat de ceilalti membri ai zonei euro fara interventia FMI, Germania s-a opus constant unei astfel de solutii si a cerut conditii dure si participarea Fondului la orice forma de sprijin extern.