„Cheia discutiilor este nivelul dobanzilor. La dobanzi mari, putini oameni se vor putea califica. O dobanda rezonabila ar fi 1% mai mult decat se indatoreaza statul”, a spus van Groningen.
El a explicat ca dobanzile de pe pietele internationale nu pot fi influentate de catre bancile romanesti si ca la nivelurile la care statul se imprumuta atat la intern, cat si pe pietele externe, se mai adauga si costurile pe care le au institutiile de credit, mentioneaza Mediafax.
In prezent, Ministerul Finantelor se imprumuta la o dobanda usor peste 11%, iar costul primei de risc pe pietele externe (CDS) este in jur de 300 de puncte de baza, care se adauga peste rata Euribor.
Presedintele Traian Basescu a discutat, miercuri, cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai celor mai importante 10 banci comerciale, printre teme figurand programul „Prima casa”.
Peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului „Prima Casa”, ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
La ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%.
Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv Robor plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproape 13% pana la sub 23%.
Potrivit surselor citate, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de BRD si Alpha Bank, iar pentru lei, cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank.