„Daca leul ar ramane la nivelul de astazi ar fi bine. Intr-o perioada in care lucrurile sunt incerte, e important sa nu existe miscari bruste pentru curs, fiind un element de stabilitate”, a declarat van Groningen.
Presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca, in cazul unei deprecieri a leului, efectul este resimtit in principal de clientii bancilor cu rate in euro.
Leul s-a depreciat puternic la finalul anului trecut si in prima luna a acestui an, cand cursul de referinta al BNR a atins un nivel maxim istoric, de 4,3127 lei/euro. Intre timp, moneda nationala si-a revenit, mai ales dupa anuntul acordului de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, fiind cotat joi in jur de 4,16 lei/euro.
Presedintele bancii a mentionat ca Raiffeisen Bank Romania negociaza in prezent cu mai multe institutiii financiare internationale, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), obtinerea unor finantari pentru creditarea firmelor mici si mijlocii (IMM).