„Pastram pentru companiile achizitionate in Romania cel putin o vreme vechea marca”, a mai spus Lemoux.
Groupama a anuntat miercuri achizitionarea asiguratorului Asiban pentru suma de 350 milioane de euro, de la cei 4 actionari, Banca Comerciala Romana, BRD SocGen, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si Banca Transilvania, ce detineau fiecare cate 25% din actiuni.
Numarul asiguratorilor de pe piata locala pe care Groupama ii are in portofoliu a crescut astfel la 3, in conditiile in care francezii cumparasera anterior BT Asigurari si OTP Garancia Asigurari, ajungand astfel la o cota de piata de 12%.
Francezii ocupa locul 3 in topul asiguratorilor pe piata locala, dupa Vienna Insurance, care conduce topul cu o cota de 37% si Allianz Tiriac, care controleaza 17% din piata.
Potentialul mare de dezvoltare al pietei locale a fost principalul motiv care i-a determinat pe francezi sa vina in Romania. „Piata de asigurari din Romania va avea o dezvoltare rapida, pentru ca romanii au mare nevoie de asigurari”, a mentionat Jean-Francois Lemoux.
Daca in Franta, primele de asigurare reprezinta circa 10% din PIB, iar in Anglia 13%, in Romania ponderea acestora in PIB este de doar 1,7%.
Groupama este bine reprezentata in teritoriu, prin companiile din portofoliu, sustine Lemoux. In timp ce Banca Transilvania are o retea foarte dezvoltata in Transilvania, Asiban este prezenta in special in jurul Bucurestiului „deci combinatia este foarte puternica”.
Afacerea Groupama va viza dezvoltarea segmentului asigurarilor de viata si, posibil, segmentul asigurari pentru produse bancare. „In medie, BT Asigurari si Asiban, realizeaza circa doua treimi din afacere din asigurari auto. Suntem slab dezvoltati pe asigurari de viata si trebuie sa facem ceva pentru a le dezvolta”, a mai pus Lemoux.
Acesta a mentionat ca se va face o analiza atenta a oportunitatii de a dezvolta pe piata locala activitatea de asigurare a creditelor, care este una din activitatile de baza ale grupului.
Asiban deruleaza in prezent contracte de colaborare atat cu BRD-SocGen cat si cu CEC.
„Contractele cu Asiban sunt de asigurare a riscului financiar cat si pentru asigurari generale”, a spus Radu Ghetea, presedintele CEC.
Legat de modul in care va fi asigurat managementul companiilor de asigurari membre Groupama, Lemoux a mentionat ca grupul francez a analizat implementarea unor structuri de management pentru toate operatiunile din Romania, dar decizia in privinta acestora urmeaza sa fie luata lunile viitoare.
Surse din piata sustin ca Groupama unifica de regula societatile din portofoliu.
In cazul BT Asigurari, francezii au inlocuit conducerea, aducand in postul de director general un francez, Denis Rousset. In ceea ce priveste structura de conducere a Asiban, aceasta nu va fi schimbata imediat, a mentionat Lemoux.
Conform declaratiilor reprezentantilor managementului, cele 4 banci care detineau Asiban au luat decizia vanzarii asiguratorului pentru a se concentra in principal pe activitatea de baza, cea bancara.
„BCR avea in portofoliu atat Asiban cat si BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata care nu sunt activitati centrale pentru banca. Fondurile obtinute din vanzarea Asiban vor fi alocate pentru activitatea noastra de baza”, a mentionat Manfred Wiemmer, CEO Banca Comerciala Romana.
La randul sau, Patrick Gelin, presedintele BRD SocGen, a mentionat ca banca a decis sa renunte la Asiban, deoarece „meseria de asigurator nu este meseria noastra de baza”.
Radu Ghetea a mentionat, la randul sau, referitor la CEC, ca obiectivul institutiei de credit e sa devina o banca comerciala puternica.