- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Grupari de forte: „Unele banci mici nu vor supravietui decat prin fuziune”

28 Nov, 00:27 • adrian.mihaltianu
Pierderile tot mai mari inregistrate de banci si mediul economic instabil vor duce la noi achizitii sau fuziuni pe piata locala, institutiile financiare, in special cele de dimensiuni mici, dorind consolidarea activitatilor. Vezi ce banci se vor afla in aceste situatii.
Grupari de forte: Unele banci mici nu vor supravietui decat prin fuziune

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), spune ca e normal sa intalnim achizitii si fuziuni pe piata bancara. „In perioade dificile se recurge la consolidari. De asemenea, pierderile din sistem vor duce la noi fuziuni si achizitii”, a precizat el.

Sistemul bancar a inregistrat o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bancile-au-avut-pierderi-mai-mari-in-t3-decat-in-tot-anul-2010-70900/]pierdere de 860 milioane lei[/url] (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la 9 luni, rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.

Totodata, analistul financiar Dragos Cabat a precizat ca este posibil sa asistam anul viitor la noi fuziuni si achizitii, in conditiile in care „sunt cateva banci de vanzare, intr-o forma sau alta”.

Conform acestuia, unele banci mici nu vor putea supravietui conditiilor economice actuale decat fuzionand cu altele.

Printre bancile care putea fi in astfel de situatii se numara MKB Nextebank, ATEbank, RBS, Bank of Ciprus, potrivit analistului. De asemenea, Garanti sau OTP urmaresc sa-si consolideze activitatile prin noi achizitii.

Economistul Bogdan Glavan a declarat ca, in mod normal, pe timp de criza se apeleaza la fuziuni pentru ca piata bancara se consolideaza.

In viziunea acestuia, problema este ca sectorul bancar a devenit mai putin concurential. In acest caz, [b]bancile mari ar putea deveni din ce in ce mai mari[/b] supravietuin astfel mediului economic instabil, dictand tot mai mult politica pietei.

Totodata, Glavan considera ca in Romania bancile locale sunt slabe, astfel ca e greu de anticipat ce achizitii s-ar putea realiza, dar ca este posibil sa auzim anul viitor de noi fuziuni sau achizitii.

Liviu Vionea crede ca ar putea interveni [b]achizitii intre banci sau chiar din partea statului[/b], in cel mai rau caz, prin banca-punte. Aceasta reprezinta o institutie de credit care ar putea aparea pe piata in momentul in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide ca o banca de dimensiuni relevante pentru sistemul financiar nu mai poate face fata problemelor pe cont propriu si nici nu se mai poate baza pe sprijinul actionarului majoritar.

„Banca de tip bridge-bank (punte) va fi o banca temporara, cu servicii complete, autorizata si supravegheata de BNR, cu scopul de a facilita vanzarea sa integrala sau partiala catre achizitori privati eligibili de indata ce acest lucru este posibil”, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International FMI.

Banca-punte [url=http://www.bnr.ro/Intrebari-frecvente-despre-instrumentul-banca-punte-7494.aspx]nu poate da faliment[/url], ea fiind sustinuta de Fondul de Garantare.

Cea mai recenta si mediatizata fuziune este cea dintre bancile elene [b]Alpha Bank si EFG Eurobank[/b], care detine filiala locala [b]Bancpost[/b], aprobata in aceasta luna de actionari. Fuziunea, anuntata pentru prima oara in august, necesita acordul Bancii Greciei si guvernului elen.

Entitatea rezultata va functiona sub [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fuziunea-eurobank-efg-cu-alpha-bank-ar-putea-spori-capacitatea-greciei-de-a-depasi-criza-70788/]noua denumire comerciala de Alpha Eurobank[/url].

In Romania, fuziunea dintre Bancpost si Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, banca rezultata urmand sa ocupe locul al treilea in functie de active.

Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania, dupa BCR si BRD.

Grupul EFG Eurobank a inregistrat in primul semestru pierderi de 4,6 miliarde euro in Romania, fata de un profit net de 10,7 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea activelor din Romania a scazut in primele 6 luni 9,5%, la 4,85 miliarde euro.

Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 77% in primul semestru, la 5,4 milioane euro, iar soldul creditelor acordate de grup pe piata romaneasca a coborat cu 4%, la 3,51 miliarde euro.

De asemenea, o noua consolidare de care vom auzi anul viitor include fuziunea dintre [b]Intesa Sanpaolo Bank Romania si C.R. Firenze[/b], ambele facand parte din grupul Intesa. In acest caz, au trecut circa 4 ani de la anuntul de intentie initial, insa conform informatiilor din piata, fuziunea se va finaliza cel mai probabil [i]in a doua parte a anului viitor[/i].

Misiunea noului CEO al Intesa Sanpaolo Bank Romania, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/intesa-sanpaolo-bank-romania-are-un-nou-director-general-65526/]Ezio Salvai[/url], este de a implementa planul strategic si de a consolida activitatile din Romania.

In Romania, Intesa Sanpaolo a inregistrat in primele 9 luni din 2011 o pierdere de 17 milioane de euro, de peste 4 ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost de 4 milioane de euro. Activele totale ale bancii erau de 1,2 miliarde de euro in septembrie, mai mari cu 20% fata de finele anului trecut.

In aprilie 2011, grupul [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/mkb-vrea-sa-vanda-subsidiara-din-romania-pana-in-2013-61352/ ]MKB dorea vanzarea unitatii din Romania[/url], dar in prezent, oficialii MKB contactati de DailyBusiness.ro nu au confirmat posibila [b]vanzare MKB Nextebank[/b].

„Conform noii strategii, subsidiara MKB este focusata pe o operatiune bancara de nisa. Punerea in aplicare a unui model de servicii diferentiate a fost precedat de o curatire generala a portofoliului de credite si de introducere a unui nou brand comercial (MKB Nextebank – n.r.). In scopul de a mentine MKB Nextebank pe drumul cel bun, MKB Group a revizuit mai multe optiuni strategice. [b]Grupul nu s-a angajat sa vanda MKB Nextebank[/b]”, au spus reprezentantii bancii.

ATEbank (Agricultural Bank of Greece) a anuntat in luna octombrie a acestui an ca va angaja consultanti care sa asiste grupul elen, controlat de stat, la [b]vanzarea participatiei majoritare detinute la ATEbank Romania[/b]. Operatiunea face parte dintr-un plan de restructurare stabilit in luna mai a acestui an.

ATEbank detine [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/subsidiara-din-romania-a-unei-banci-grecesti-este-de-vanzare-69014/]74,12% din actiunile ATEbank Romania[/url], un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii, in timp ce Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 7,36% din actiuni.

De asemenea, [b]Garanti Bank vrea sa se extinda in Romania[/b] si incepand de anul urmator va analiza [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/garanti-bank-vrea-sa-se-extinda-in-romania-chiar-si-prin-achizitii-70451/]posibile fuziuni si achizitii pe piata locala[/url], a declarat Ergun Ozen, directorul general al grupului turc.

„Intentionam sa ne extindem in Romania, unde avem 80 de sucursale, si daca exista alte oportunitati de crestere in regiune, le vom analiza”, a spus Ozen.

Seful Garanti Bank se asteapta ca problemele pe care le au mai multe banci elene prezente in Romania sa duca la o [b]restructurare in sectorul bancar romanesc[/b].

O alta institutie financiara care doreste sa-si [b]extinda activitatea este OTP Bank[/b], care dorea initial sa achizitioneze RBS, dar cele doua parti nu au putut cadea de acord asupra pretului. In acest caz, oficialii bancii au spus in iulie ca OTP ar putea [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/otp-renunta-la-rbs-romania-dar-ar-putea-cumpara-doua-banci-mai-mici-65027/]achizitiona doua banci romanesti mai mici[/url], fara a preciza despre care este vorba.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor