RWE este interesata si de productia de gaze, energie nucleara si de combustibilii alternativi, a declarat, luni, la Bucuresti, Klaus Buhl, senior manager de achizitii al companiei.
„Vom participa la privatizarea tututor celor trei filiale de distributie a electricitatii si ne dorim cel putin doua dintre acestea, daca pretul este rezonabil. Vrem sa fim o marca cunoscuta pe piata romaneasca si aceste achizitii fac parte din planul nostru de extindere in Estul Europei”, a declarat Klaus Buhl.
„Am purtat discutii reprezentantii AVAS si cei ai Ministerului Economiei. Am inteles ca se pregateste privatizarea filialelor si am depus deja scrisori de intentie”, a mai precizat reprezentantul RWE.
Oficialul companiei germane a evitat sa ofere o valoare a tranzactiei, precizand insa ca nu va plati decat in cazul unei oferte rezonabile.
„Pretul pentru Electrica Muntenia Sud (preluata de grupul Italian Enel, pentru 820 mil. euro – n.r.) nu a fost unul rezonabil”, a adaugat Klaus Buhl.
RWE se implica in constructia centralei nucleare de la Cernavoda
Grupul RWE Energy, una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa, cu venituri totale de 28,1 miliarde de euro in 2006, s-a aratat interesata si de constructia centralei nucleare de la Cernavoda.
„In intilnirile cu oficialii de la Bucuresti, ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si pentru hidrocentrala Tarnita-Lapustesti. Oferta noastra este competitiva si suntem siguri de succes. Daca esuam insa la Cernavoda, vom cauta alte oportunitati de a intra pe productia de energie in Romania, posibil un proiect separat cu privire la constructia hidrocentralei de acumulare si pompaj Tarnita-Lapustesti”, a declarat Henning Joswig, director de proiect al Power Generation Romania.
Reprezentantii RWE s-au aratat de asemenea intreresati sa participe la privatizarea Transgaz si Romgaz. Reprezentantii grupului au spus ca, daca statul va scoate vreodata la privatizare Transgaz, RWE va participa la aceasta licitatie, si ca Romgaz este foarte interesanta pentru RWE, dar, in acest moment, discutiile despre o eventuale preluare a sa sunt teoretice, pentru ca nu este de vanzare.
Responsabilul RWE a mai aratat ca grupul este interesat de investitiile in biocarburanti.
„Romania este o piata-cheie in sud-estul Europei, care ofera multe oportunitati, fiind a doua piata in regiune, dupa Polonia. Piata biocarburantilor este extrem de atractiva dar mizam in special pe sectorul energetic”, a precizat Joswig.
Grupului energetic RWE a inregistrat in primul trimestru din 2007, un profit operational de 3,2 miliarde de euro, in crestere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut. Grupul are o pozitie puternica in Europa Centrala si de Est, fiind prezent in Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia si Croatia. Impreuna cu filialele si afiliatii sai, RWE Energy aprovizioneaza cu energie 15,8 milioane de clienti si cu gaze naturale – 7,7 milioane de clienti.