O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, potrivit unor surse citate de publicatia locala To Vima.
Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila, noteaza [url= http://www.mediafax.ro/economic/grupurile-bancare-elene-nbg-si-efg-eurobank-negociaza-fuziunea-10163999]Mediafax[/url].
EFG Eurobank detine in Romania Bancpost, iar NBG este prezenta prin Banca Romaneasca.
Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.
EFG Eurobank a vrut, anul trecut, sa formeze cu Alpha Bank cea mai mare banca elena. Acordul de fuziune a cazut insa dupa ce a devenit clar ca restructurarea datoriei statului elen, prin care au fost sterese obligatii de circa 100 de miliarde de euro, urma sa afecteze grav cele doua banci, dar mult mai puternic EFG, institutie de credit cu o expunere mai mare pe obligatiuni ale guvernului.
Actionarii Alpha Bank au decis in luna mai sa renunte la fuziunea cu EFG Eurobank.