Premierul Emil Boc, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor si Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM au participat miercuri la ceremonia de semnare a contractului pentru prima locuinta achizitionata prin programul „Prima Casa”.
Ei au aratat ca pana in prezent, au fost depuse 10.000 de cereri pentru cumpararea unei case prin credite bancare garantate de stat si ca datele indica faptul ca peste 25% dintre solicitari vizeaza achizitionarea unei locuinte noi.
Conventiile de garantare a creditelor vor fi semnate in aceasta saptamana cu toate bancile selectate, potrivit premierului.
Boc a amintit de asemenea ca sistemul de garantare de catre stat a creditelor bancare va fi extins pentru agricultura si autoritatile locale.
Prima locuinta achizitionata prin credit bancar garantat de stat este un apartament de doua camere dintr-un bloc vechi aflat in cartierul bucurestean Colentina. Titularii contractului, sot si sotie, ambii angajati la compania Renault, au contractat de la BRD un credit bancar de 51.500 euro si au platit un avans de 3.000 euro, rata stabilita pentru perioada de 30 ani aferenta creditului fiind de 307 euro/luna.
Apartamentul este unul tip confort I decomandat, iar blocul a fost construit in 1986.
Cumparatorii au declarat ca au depus dosarul de creditare mai demult, dar ca au fost contactati ulterior de banca pentru a li se prezenta si oferta din programul „Prima Casa”.
Persoanele care vor sa ia credite prin programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.
Rata dobanzii va fi Euribor la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Euribor reprezinta rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara, iar Robor – rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca.