Proiectul, semnat de Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, si de Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, cuprinde un capitol separat cu masurile anticriza asumate de Executiv.
„Pachetul de masuri al Guvernului Romaniei pentru stimularea cresterii economice si protejarea intereselor economice ale populatiei” contine 3 tipuri de masuri: pentru relansarea si stimularea cresterii economice, pentru finantarea economiei si cresterea lichiditatii, si masuri sociale, informeaza NewsIn.
Masurile pentru relansarea si stimularea cresterii economice, in valoare totala de 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro), cuprind in primul rand alocarea a 10,2 miliarde euro pentru investitii, „reprezentand 20% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2009 si 7% din produsul intenr brut (PIB)”, se arata in document.
A doua masura de acest tip prevazuta in proiect este perfectionarea mecanismului de absorbtie a fondurilor comunitare, care include infiintarea unui grup interministerial pentru gestionarea acestor resurse, sub conducerea primului ministru si a vicepremierului.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit „costa” 163 mil. euro
O alta masura o reprezinta neimpozitarea profitului reinvestit, incepand cu trimestrul al doilea al acestui an, care va costa bugetul 700 milioane lei (163,28 milioane euro).
Pachetul mai include operationalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri si infiintarea fondului de contragarantare, precum si alocarea de la buget, in 2009, a aceluiasi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca in 2008, respectiv 260 milioane lei (60,6 milioane euro).
Pentru continuarea si extinderea programului Rabla sunt prevazute fonduri de 230 milioane lei. Programul Rabla este disponibil, in acest an, pentru masinile mai vechi de 10 ani, fata de prevederea anterioara, care accepta doar autovehiculele mai vechi de 12 ani.
De asemenea, suma acordata pentru o masina va fi majorata de la 3.000 la 3.800 lei (886 milioane euro), iar numarul de autovehicule finantate creste cu 50%, la 60.000, de la 40.000 in 2008.
Ultimele 3 masuri de la prima categorie se refera la includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare publice – avand ca indicatori de referinta tona/km transportat – si suplimentarea bugetului activitatii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetara din 2009.
Masurile pentru finantarea economiei si cresterii lichiditatii, in valoare de 8,77 miliarde lei (2,2 miliarde euro), includ in primul rand achitarea datoriilor administratiei centrale si locale catre agentii economici. Acestea insumeaza, dupa cum Guvernul a anuntat deja, 7,7 miliarde lei (1,8 miliarde euro) si vor fi platite esalonat. Potrivit Ministerului Finantelor, 1 miliard lei a fost deja platit la finalul lunii trecute.
O alta masura care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri consta in compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat „si in lunile ulterioare lunii in care s-a depus cererea de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile”.
Capitalizarea CEC Bank are prevazuta de la buget, asa cum fusese anuntat anterior, o suma de 900 milioane lei (210 milioane euro), in timp ce Eximbank va fi capitalizat prin utilizarea dividendelor cuvenite statului, fondurile insumand 170 milioane lei (40 milioane euro). Statul prevede si alocarea, pentru Eximbank, a unor fonduri publice pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export, precum riscul valutar sau cel de neplata.
Ultimele masuri prevazute la aceasta categorie sunt accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene si modificarea legii achizitiilor publice pentru flexibilizarea procedurii, precum si adoptarea legislatiei privind parteneriatul public-privat in vederea cresterii investitiilor private in infrastructura.