„Am preluat in luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentara si vechiul Guvern cu o filosofie de austeritate, antisociala. A trebuit sa facem realocarile necesare”, a spus premierul.
Conform acestuia, Guvernul a aprobat rectificarea bugetara pornind de la obligatia de a ramane intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta acordurile cu creditorii internationali.
Acest proiect prevede un deficit bugetar de 2,25% din PIB in 2012, anteriorul nivel preconizat fiind de 1,9%.
Ponta a precizat ca proiectul de rectificare include reintregirea salariilor bugetarilor si restituirea acelor parti din pensii incasate in mod illegal, sume necesare pentru angajarea a 564 de judecatori si grefieri, dar si bani pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati.
“Am prevazut in buget sumele
pentru angajarea a 564 de judecatori si grefieri, magistrati si personal
auxiliar pentru a putea implementa de la 1 febr 2013 Codul de procedura civila”,
a mentionat premierul.
Proiectul de rectificare bugetara mai prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidate cu 620 milioane lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
de asemenea, la rectificare a fost luata in calcul si majorarea salariilor bugetarilor cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012
Potrivit lui Ponta, Guvernul a prevazut 200 miliioane lei
pentru plata arieratelor administratiilor locale „lasate sa moara de vechiul
regim”. „Banii sunt pentru plata datoriilor pe care le aveau administratiile
locale”, a adaugat premierul.
Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International si, potrivit Consiliului Fiscal, noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.
Produsul Intern Brut (PIB) in
termeni nominali este de 607 miliarde lei, usor mai ridicat din cauza ratei
inflatiei si a cursului de schimb si din cauza reviziuirii PIB realizate in
2010 si 2011, care pe baza datelor definitive a fost mai mare ca in datele
preliminate.