Guvernul si FMI au convenit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca doar daca economia isi va reveni si va crea suficient „spatiu fiscal”, pana atunci sistemul de impozitare urmand sa ramana neschimbat, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara.
„Vom limita modificarile ad hoc ale sistemului de impozitare, pentru a asigura predictibilitate si stabilitate. Odata ce vom fi ferm pe drumul cel bun spre a indeplini tinta de deficit, vom efectua – cu asistenta FMI si in consultare cu Comisia Europeana si Banca Mondiala – o revizuire cuprinzatoare a sistemului de impozitare. Daca revenirea economiei va crea suficient spatiu fiscal, vom lua in considerare o reducere graduala a taxarii fortei de munca”, se arata in scrisoarea convenita cu FMI, citata de Mediafax.
Guvernul arata ca au fost inregistrate intarzieri in ratificarea de catre Parlament a unor masuri de austeritate convenite in luna iunie, dar spune ca se asteapta ca procedura sa fie incheiata odata cu aprobarea bugetului pentru 2011. Aprobarea de catre Parlament a bugetului pentru anul viitor, inclusiv cu avizarea TVA de 24%, este prezentata in document drept o actiune prioritara pentru autoritatile romane.
Tot ca o actiune prioritara este indicata si adoptarea legii pensiilor, Guvernul asigurand FMI ca actul normativ va fi avizat de Parlament in luna noiembrie si promulgat de seful statului la jumatatea lunii decembrie.
Ordonanta impozitarii averilor mari, adoptata pana la sfarsitul anului
Guvernul a promis din nou FMI ca, pana la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanta de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel incat sa taxeze toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
„Masuri compensatorii” daca strategia fiscala va fi blocata judiciar
Guvernul a asigurat Fondul Monetar Internatiuonal ca este pregatit sa introduca masuri compensatorii in cazul in care strategia fiscala pentru perioada urmatoare nu poate fi aplicata din cauza unor impedimente de ordin judiciar.
Executivul a asigurat institutia financiara ca fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzand contributiile militarilor (1,6 miliarde lei) si ca va limita in continuare angajarile la un functionar pentru sapte posturi eliberate.
„Suntem gata sa luam masuri compensatorii daca vor aparea impedimente judiciare in aplicarea strategiei fiscale”, se arata in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI.
Reducerea numarului de bugetari si in 2011
Guvernul a promis FMI ca reducerea numarului de angajati in sectorul public va continua si anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, Executivul va restrange in continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii si prime, apeland insa si la masuri suplimentare.
50.000 euro, noul prag de venit pentru care TVA devine obligatorie
Guvernul va cere Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene sa aprobe cresterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA.
„Dupa cum am agreat cu FMI si Comisia Europeana, vom cere Consiliului de Ministri ai UE o modificare a pragului obligatoriu de TVA la 50.000 de euro, studiind in acelasi timp si optiunile de a simplifica taxarea pentru pentru contribuabilii mai care se incadreaza sub acest plafon”, se arata in scrisoarea suplimentara convenita cu FMI.
O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.