Proiectul de ordonanta prevede ca detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 de tigarete sau mai mult de 200 de litri de bauturi spirtoase fara a fi marcate sau marcate necorespunzator va fi pedepsita cu inchisoare de la 1 la 4 ani, scrie Mediafax.
Achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.
La 1 august va fi suspendata valabilitatea autorizatiilor detinute
de antrepozitarii fiscali de produse accizabile si ii va obliga pe acestia sa obtina un nou aviz, dar conditionat de lipsa datoriilor bugetare si plata unei garantii, noua autorizatie urmand sa fie acordata pentru maxim un an.
Va fi sistata si eliberarea de autorizatii de functionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberarii, dar fara ca dupa acest interval sa mai fie eliberate noi autorizatii. Pana la acea data, vor fi introduse limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize.
Persoanele fizice care trec granita fara sa declare la vama ca detin asupra lor o suma egala sau mai mare de 10.000 euro nu vor mai fi sanctionate cu amenda si confiscarea banilor, ci vor intra in inchisoare pentru o perioada cuprinsa intre doi si sapte ani, fapta lor fiind tratata drept infractiune.
Atributiile comisarilor Garzii Financiare si angajatilor Autoritatii Vamilor vor fi extinse in vederea combaterii evaziunii, acestia avand dreptul de a opri mijloace de transport pentru control, dupa ce in 2009 a permis inspectorilor Garzii sa confiste bunuri si sa participe la perchezitii.
Va fi introdusa o acciza de 100 euro/hl de produs la bauturile fermentate altele decat bere si vin, precum cidrul si bauturi fermentate din fructe, si va fi majorata acciza cu 100 euro, la 165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeasi categorie, dar au o mai mare alcoolemie.
Vor fi reintroduse si accizele la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux, Guvernul asumandu-si astfel riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.
Operatiunile de cesionare ori instrainare, sub orice forma, a actiunilor, partilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata trebuie anuntate cu cel putin 60 de zile inainte de realizare, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, si vor fi conditionate de plata datoriilor bugetare.
Firmele sau persoanele fizice care preiau de la un debitor declarat insolvabil active vandute fictiv sau la un pret „neserios” fata de valoarea de piata vor raspunde solidar cu acesta.
Tot pentru debitorii declarati insolvabili, care nu isi mai pot achita obligatiile de plata restante, vor raspunde solidar si
administratorii de drept ori de fapt care in perioada exercitarii mandatului ori a controlului efectiv nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate.
In acelasi timp, institutiile de credit vor fi obligate sa furnizeze Agentiei Nationale de Administrare Fiscala date privind rulajele si/sau soldurile conturilor deschise si sa informeze daca un debitor are sau nu inchiriate casete de valori, informatii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.
La 1 iulie va fi infiintat „Registrul operatorilor intracomunitari”, care va include toate persoanele impozabile si companiile care efectueaza operatiuni intracomunitare, masura avand ca scop o mai buna monitorizare a acestora, cresterea veniturilor la buget si diminuarea evaziunii fiscale.