Vladescu a precizat, citat de NewsIn, ca modificarile au fost facute in urma discutiilor avute cu reprezentantii mediului de afaceri si cu societatea civila.
Astfel, s-a precizat clar, prin noua ordonanta, ca o societate isi pierde calitatea de microintreprindere inclusiv atunci cand activitatea de consultanta si management depaseste 50% din profilul companiei.
„Exista o precizare legata de venitul microintreprinderilor, legat de procentul de 50% din consultanta, in asa fel incat sa fie clar ca totul este cumulativ referitor la microintreprinderi. Cand una dintre prevederi este depasita, societatea respectiva nu mai este microintreprindere, inclusiv daca depaseste 50% din activitati de consultanta”.
Potrivit Codului Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, microintreprinderile vor plati un impozit pe venit de 2% daca vor indeplini cumulat unele conditii. Astfel, veniturile obtinute de o microintreprindere nu trebuie sa depaseasca 100.000 de euro pe parcursul unui an fiscal si sa provina din alte activitati, decat consultanta si management, in proportie de peste 50%.
In plus, numarul maxim de angajati este de noua persoane. In caz contrar, aceste entitati economice vor fi nevoite sa plateasca impozitul pe profit de 16% ca si celelalte categorii de societati comerciale.
Printre alte modificari este cea legata de corectarea unei date, respectiv o greseala de publicare: in loc de 1 ianuarie 2007, in document aparea 1 ianuarie 2006. Notiunea de buget consolidat a fost inlocuita prin modificare, cu cea de buget de stat, pentru a fi corelat cu legea 500/2002, privind finantarile publice.
O alta modificare consta la capitolul de taxa pentru prima inmatriculare a masinilor. Astfel, se va aplica aceasta taxa pentru vehiculele de pana la 3,5 tone si nu pentru „vehiculele cu un tonaj mai mare de 3,5 tone” .
O alta precizare s-a referit la faptul ca impozitul pe profit datorat de contribuabilii care sunt in subordinea Consiliilor Judetene sau a consiliilor locale sa fie considerat venit al bugetelor locale, pentru a-si putea finanta proiectele din fonduri europene.