Primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% la nivelul bugetului de stat și de aproape 4% la nivelul autorităților locale, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
„Primele rezultate ale reducerii cheltuielilor statului se văd deja. Cheltuim mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar încasările cresc. Primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% la nivelul bugetului de stat și de aproape 4% la nivelul autorităților locale.
Cu excepția cheltuielilor pentru sănătate, instituțiile statului au cheltuit cu 380 de milioane de lei mai puțin pe bunuri și servicii, comparativ cu primele două luni din 2024′, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.
În același timp, el a subliniat că încasările din colectarea TVA au crescut și au ajuns la peste 25 de miliarde de lei în primele două luni ale anului. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna susține, însă, că o corectare a deficitului bugetar este un proces de lungă durată.
‘Trebuie să rămânem fermi în angajamentul nostru de a ne încadra în deficitul de 7% și de a stimula creșterea economică prin investiții. Frânarea ritmului de cheltuieli și îmbunătățirea serviciilor publice rămân priorități absolute, pentru care avem nevoie de un efort susținut din partea tuturor instituțiilor statului’, a precizat ministrul Finanțelor.
Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 30,24 miliarde de lei, respectiv 1,58% din PIB, față de deficitul de 28,99 miliarde de lei, respectiv 1,64% din PIB aferent celor două luni ale anului 2024, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, publicate miercuri. În ianuarie, deficitul bugetar a fost de 0,58% din PIB.
Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. În 2024, deficitul bugetar a urcat la 8,65% din PIB, de la 5,61% din PIB în 2023.
Premierul Marcel Ciolacu anunţă, marţi, că a a trimis Corpul de Control la toate cele 16 ministere dar şi la instituţiile din subordinea lor, pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare şi debirocratizare sunt respectate, el precizând că cine nu a înţeles că reducerea risipei şi a cheltuielilor sunt absolut necesare, o să aibă o surpriză. Şeful Executivului mai spune că cei care nu au tratat cu toată seriozitatea această problemă vor răspunde politic.
”Cine nu a înţeles că reducerea risipei bugetare şi a cheltuielilor statului sunt absolut necesare pentru a echilibra bugetul o să aibă o surpriză. Am trimis deja Corpul de Control al Prim-ministrului simultan la toate cele 16 ministere şi instituţii din subordine pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare şi debirocratizare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, sunt respectate”, spune premierul într-o postare pe Facebook.
”Nu am glumit, iar cei care nu au tratat cu toată seriozitatea această problemă vor răspunde politic”, mai declară şeful Executivului.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan afirmă că excesele cele mai mari în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare se fac în companiile de stat care de mulţi ani înregistrează pierderi semnificative. Bolojan atrage atenţia că ”trebuie acţionat cu un anumit sentiment al urgenţei” în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare, el explicând că ”altfel lucrurile se vor complica”.
Întrebat luni seară, într-un interviu pentru Antena 3, în care zonă bugetară se fac cele mai mari excese în ceea ce priveşte cheltuielile, Ilie Bolojan a indicat companii de stat care funcţionează de mulţi ani înregistrând pierderi mari.
”Din punctul meu de vedere, cred că în multe companii de stat trebuie intervenit, pentru că sau funcţionează de ani de zile cu pierderi foarte mari şi sunt ţinute pur şi simplu în viaţă, sau acolo unde ar putea genera profituri şi investiţii mai mari în infrastructura noastră critică, se pierd sume importante.
Şi, de asemenea, cred că e important ca tot ce înseamnă instituţii unde lucrurile au fost scăpate de sub control să fie corectate, pentru că nu ai legitimitatea să te duci, să faci o reformă într-o instituţie normală, cât timp oamenii, pe bună dreptate, văd că acolo unde sunt oameni care nu justifică salariul, nu te-ai atins de ele, deşi are un salariu mult mai mare sau îţi este un apropiat de-al tău.
Deci, e o logică a restructurărilor şi întotdeauna când am fost pus în această situaţie, când am preluat o instituţie, am avut grijă prima dată să reduc din zona mea, ca să am această autoritate, pentru că altfel, oricum, orice reorganizare e un lucru neplăcut, care nu este foarte comod de făcut, uman. Dar, dacă nu vom face acest lucru, costurile pentru mult mai mulţi oameni vor fi mult mai mari”, a declarat Ilie Bolojan.
El a fost, de asemenea, întrebat dacă se poate ajunge la reducerile de venituri în sistemul bugetar care au avut loc în perioada lui Emil Boc şi a lui Traian Băsescu.
”Nu ştiu dacă la acele tăieri, pentru că aici e o problemă de ce va face Guvernul, dar când ajungi cu spatele la zid, indiferent cine este în guvernare, trebuie să iau nişte măsuri nepopulare, în mod evident. Aceste lucruri sunt de evitat, având aceste date, pe care nu le putem nega, pe care le văd toţi, şi deci trebuie acţionat cu un anumit sentiment al urgenţei, pentru că altfel, v-am spus, lucrurile se vor complica şi eu încerc ca ceea ce spun astăzi să pot fi verificat şi peste câteva luni”, a spus Bolojan.
Preşedintele interimar a estimat că este nevoie de un ”efort” de un an şi jumătate până la doi ani pentru a corecta deficitele bugetare şi pentru a ”relansa ţara”.