Redeventele platite de Petrom, Romgaz si alte 13 companii nu vor fi majorate.
Actul normativ aprobat joi de Executiv prevede, printre altele, majorarea cotei din veniturilor realizate din operatiunile petroliere de transport si tranzit al petrolului de la 5% la 10%. De asemenea, redeventa miniera a crescut de la 2% la 4%, iar redeventa pentru ape minerale a crescut de la 2 la 4 euro pe mia de litri.
Bogdan Gabudeanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in cazul Petrom vor fi aplicate prevederile legii speciale de privatizare, care stabilesc ca redeventa nu va fi modificata pe o perioada de 10 ani.
El a mai spus ca in cazul Romgaz si altor 13 companii, a fost aplicata Legea 555/2004 care prevede ca redeventele nu vor fi majorate pana la data de 31 decembrie 2014.
Potrivit articolului 15 din Legea nr. 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA Bucuresti, alineatul (1) „pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii vor fi mentinute nivelul procentual, baza si modalitatea de calcul al redeventelor datorate de societate conform contractelor individuale de concesiune incheiate de aceasta, aplicabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.
Firmele care au incheiat acorduri petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare cu ANRM, altele decat Petrom si Romgaz, pentru a lua in concesiune zacaminte abandonate de cele doua companii, sunt: Amromco Energy, Mihoc Oil, SC Foraj Sonde SA Videle, „Carpathian Energy” Companie Petroliera, Transion Oil & Gaz, Foradex, Toreador Resources, Algoritm, Forex Oil, Pannonian Energy, Rompetrol, Regal Petroleum si Amro Gold Oil.
Estimarile arata ca in urmatorii patru ani veniturile bugetare provenite din taxe si redevente miniere si petroliere vor creste cu 1.000 milioane lei noi.