Executivul a respins miercuri propunerea sindicatelor privind distribuirea persoanelor eligibile care nu si-au ales pana pe 17 ianuarie un fond de pensie privata, in mod egal intre fondurile de pensii.
Guvernantii au considerat ca propunerea sindicatelor ar fi incalcat principiul liberei concurente, a spus Paul Pacuraru, ministrul Muncii, pentru NewsIn.
Potrivit lui Pacuraru, prin „repartizare mecanica”, fiecare fond de pensii ar fi primit cate 20.000 de participanti, ceea ce reprezinta un portofoliu cu o valoare estimata de marii administratori la 2-3 milioane de euro, in conditiile in care numarul persoanelor intrate la „loterie” este prognozat la 200.000-400.000.
„Nu poti sa dai cadou 20.000 de participanti unui fond care are putin peste 100 de aderenti atrasi”, a afirmat Pacuraru. El a afirmat ca distribuirea in mod egal intre fonduri ar fi dezavantajat operatorii care au fost mai activi pe piata si care au facut investitii mai mari.
„Practic, fondurile de pensii mici, care nu au nici macar 1% din piata, ar fi primit in plus o cota de 0,6%, insuficienta pentru ca acestia sa reziste pe piata” a precizat Pacuraru, adaugand ca, oricum, aceste companii vor fi neoite sa isi vanda portofoliul.
Repartizarea aleatorie, definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii, va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Sistemul informatic va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe pilonul II.
Ponderea de „nehotarati” care va fi primita de fiecare companie de pensii private va fi proportionala cu cota de piata castigata de aceasta in cele 4 luni de marketing.