„Estimarea de crestere economica este revizuita la acest moment in usoara scadere, la 0,2%-0,3%, fara sa existe totusi date finale. Se spera insa intr-o performanta mai buna in trimestrul al treilea, datorita productiei agricole, astfel incat tinta unei cresteri economice de 1,5% pentru intregul an sa fie atinsa”, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
La sfarsitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat ca Executivul mizeaza in trimestrul al doilea pe o crestere a PIB de 0,3%-0,4%, fata de primul trimestru, cifrele fiind discutate si cu oficialii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM), in ultima misiune de evaluare.
Dupa aproximativ o saptamana, premierul Emil Boc a declarat ca reducerea ritmului de crestere a exporturilor in luna iunie si datele privind productia industriala pot duce la incetinirea ritmului de crestere economica pentru trimestrul doi, astfel ca va fi nevoie de „maximizarea” investitiilor si lucrarilor in trimestrul trei.
„Avem o crestere economica prognozata de 1,5% (pentru anul in curs- n.r.), dar aceasta crestere nu va fi atinsa daca trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru ca el are una dintre cele mai mari ponderi in PIB intr-un an”, a spus Boc.
El a adaugat ca rezultatele din iunie au fost influentate de evolutia pietelor internationale.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), exporturile au crescut in primele sase luni cu 28,2%, iar deficitul comercial a scazut cu 7% in prima jumatate a acestui an, la 4,5 miliarde de euro, exporturile crescand mai rapid decat importurile.
Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primul trimestru din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.
INS va prezenta pe 16 august datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.