- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul anunta „baloane de oxigen” pentru economie. Vezi care sunt „bilele negre”

18 Jul, 00:07 • adrian.mihaltianu
Guvernul a anuntat recent, prin vocea premierului Victor Ponta, o serie de masuri menite sa ajute la redresarea economica, insa specialistii chestionati de DailyBusiness.ro nu sunt convinsi in totalitate ca acestea vor da si roade in perioada urmatoare. Vezi de ce.
Guvernul anunta baloane de oxigen pentru economie. Vezi care sunt bilele negre

Printre aceste masuri amintim: scutirea de la plata CAS timp de un an  pentru firmele care angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani; scutirea companiilor cu datorii bugetare de la plata penalitatilor aferente daca achita obligatia principala si dobanzile in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012; achitarea TVA la momentul incasarii facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro.

„Declaratia premierului vine intr-un moment in care necesarul acestuia de sprijin al electorilor este socotit la cel mai inalt grad. Fara a considera ca aceasta este o masura cu conotatii politice, apreciem masura propusa de executiv ca fiind un [b]”balon de oxigen” pentru companiile mici si mijlocii[/b]”, a declarat Daniel Olteanu, managing partner  SCA (Societate civila de Avocati) Olteanu si Asociatii.

„Toate acestea sunt menite sa ajute mediul de afaceri la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, chiar [b]cu pretul crearii unor dezechilibre si a unei majorari a birocratiei[/b] privitoare la modul inregistrarii contabile”, a mai spus acesta.

[img=3128]Daniel Olteanu, Olteanu si Asociatii[/img]
Daniel Olteanu a mai precizat ca efortul ultimilor ani in a mentine stabilitatea economica a Romaniei precum si rezultatele pozitive economice, atat cat au fost acestea, s-au datorat, in special, efortului acestor companii (IMM, n.r.) care au sustinut bugetul de stat, fiind de notorietate ca acestea sunt mai bune platitoare de taxe.

[b]Scutirea firmelor cu datorii bugetare de la plata penalitatilor[/b]

„Referitor la scutirea firmelor in dificultate de la plata penalitatilor aferente daca achita obligatia principala si dobanzile in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012, aceste scutiri acordate celor care nu isi indeplinesc obligatiile de plata catre stat sunt corecte doar daca in oglinda se regasesc facilitati pentru firmele care fac eforturi si isi achita la termen toate obligatiile. Altfel, mereu [b]unii raman „baieti destepti” care profita de scutiri[/b] de plata a penalitatilor (sau a altor obligatii)”, a subliniat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

La randul sau, Daniel Olteanu, a mentionat ca aceasta masura, ca si cea luata anul trecut in aceeasi privinta, va conduce la o [b]degringolada in sistemul fiscal[/b], acesta nefiind pregatit din punct de vedere material pentru a prelua respectiva modificare intr-un mod natural.

El considera ca principalul generator al derapajelor fiscale este statul, atat prin institutiile sale, care au incetat sa aiba rolul de indrumator, ci sunt mai de graba un generator de penalitati suplimentare, precum si prin institutiile bugetare, beneficiare ale serviciilor societatilor comerciale cu capital privat.

[b]Achitarea TVA la momentul incasarii facturii[/b]

De masura platii TVA la incasare vor beneficia firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, insa numai pentru platile efectuate prin banca. In opinia specialistilor, aceasta este cea mai buna masura luata de Guvern, menita sa ajute IMM-urile.

„Beneficiul vine din faptul ca plata TVA la incasarea facturii este o cerinta solicitata in trecut chiar de mediul de afaceri, intrucat ar permite o imbunatatire si o previzionare mai corecta a lichiditatilor firmelor. La momentul actual, firmele crediteaza statul pana la incasarea facturilor emise, existand un decalaj intre colectarea TVA de catre stat (la o luna) si incasarea facturilor de la furnizori (poate dura 3-4 luni si chiar mai mult uneori)”, a aratat Dragos Nicolae, tax manager in cadrul Accace Romania.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste contribuabilii, masura va necesita din partea lor [b]un efort si eventual costuri administrative suplimentare[/b], intrucat va aparea necesitatea unei evidente separate a facturilor emise respective incasate care vor trebui comparate lunar sau trimestrial; cu toate acestea, raportul costuri/beneficii este in favoarea masurii.
[quote=Florin Pogonaru, presedintele AOAR]Masura privind plata TVA la incasare va stimula platile la timp, inclusiv cele ale statului[/quote]
[img=3130]Mirela Serban, R and M Audit Contabilitate[/img]
„Plata TVA la incasarea facturii este ‘o gura de oxigen’ pentru toata lumea vizata, caci plata facturilor intarzie mult in ultimii doi ani (platile ajung sa se faca si la peste 3 luni), iar contribuabilii corecti suporta din propriul buzunar plata TVA-ului catre stat. Insa, ca si sistem, cred ca a inceput va fi [b]destul de greoi de aplicat[/b], trebuie ca normele care vor insoti legea sa fie foarte clare. Toate acestea, desigur, daca Romania va primi acordul organismelor internationale pentru a introduce aceasta masura”, a explicat oficialul R&M Audit Contabilitate.

Totodata, Daniel Olteanu considera ca acest proiect proiect ar conduce din acest punct de vedere la [b]reducerea numarului de societati ce intra in insolventa[/b], situatie care va fi profitabila atat antreprenorilor generali cat si beneficiarilor finali ai serviciilor si lucrarilor respective.

Acesta a mentionat ca foarte multe companii, ce au ca principal debitor statul, au solicitat intrarea in insolventa pentru a stopa penalitatile impovaratoare. „Extrem de multe companii, in perioada 2009-2012, au intrat in insolventa. Acestea la randul lor au tras dupa ele alte companii, din cauza obligatiei acestora din urma de a plati TVA pentru niste facturi emise si neplatite de catre primele companii. Aceasta situatie va fi eliminata prin noul proiect de lege, macar si datorita acestor masuri va scadea numarul de societati ce vor intra in insolventa”, a spus Olteanu.

„Proiectul de lege, dupa cum a fost anuntat, prevede imposibilitatea deducerii TVA-ului ce a fost incasat in numerar. Daca acest aspect nu va fi modificat in sensul permisiv a unei sume minime posibile de plata in numerar, se va ajunge in situatia in care platile in numerar vor fi eliminate, conducand la [b]comisioane nemeritate catre sistemul bancar[/b]. Legea ar trebui sa faca trimitere stricta la platile partiale. Consideram ca dificultatea de a urmari factura cu factura va fi una dintre greutatile principale generate de proiectul de lege”, a adaugat reprezentantul SCA Olteanu si Asociatii.

El considera ca un efect benefic va fi eliminarea controlului incrucisat efectuat in prezent in scopul rambursarii TVA-ului, rambursare la care vor  avea acces numai companiile „mari”.

[img=3129]Dragos Nicolae, Accace[/img]
Dragos Nicolae, tax manager in cadrul Accace Romania, a aratat ca masura vine pe fondul modificarilor Directivei TVA, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013 si care trebuie pana atunci implementata si de catre statele member UE; una dintre aceste modificari se refera tocmai la posibilitatea statelor de a implementa, optional, amanarea platii TVA pana la incasarea facturii, in anumite conditii.
 
„Dincolo de beneficiile masurii, trebuie sa remarcam, inca o data, [b]incalcarea prevederii din Codul Fiscal[/b] care stabileste ca orice modificare asupra Codului Fiscal trebuie publicata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare”, a subliniat Dragos Nicolae.

Potrivit acestuia, scopul acestei prevederi este de a oferi mediului de afaceri predictibilitate si timp pentru intelegerea si implementarea modificarilor fiscal.

[b]Scutirea de la plata a CAS-ului[/b]

In ceea ce priveste masura scutirii de plata a CAS-ului, pe o perioada de 1 an, a societatilor ce angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 de ani si mai mare de 55 de ani, Daniel Olteanu a precizat ca este o masura de moment si nu una cuprinsa intr-un context general de masuri.

Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, spune ca trebuie vazute conditiile care insotesc aceste facilitati.

„Masuri similare au mai fost luate in trecut, dar au venit insotite de anumite obligativitati care le-au facut neatragatoare si firmele au apelat destul de putin la ele, fata de ceea ce se estima (de exemplu, continueau obligativitati referitoare la concedieri, care nu puteau fi facute timp de 2 ani, pentru ca firmele sa ramana eligibile pentru aceasta facilitate). Deci, de principiu, [b]e bine, dar depinde in ce conditii[/b]”, a adaugat Serban.

[img=3127]Angelica Ene, Accace[/img]
Angelica Ene, payroll accountant in cadrul Accace Romania, considera ca declaratia premierului vine intr-un moment in care Romania se confrunta cu [b]rezultatele scazute inregistrate la examenul de bacalaureat[/b] si ingrijorarea exprimata de specialisti privind influenta acestora asupra ratei somajului.
[quote=Angelica Ene, Accace]In mod clar, noua reglementare vizeaza tineretul, nu persoanele in varsta, unde limita nu mai este 45 de ani, ci de 55[/quote]
Ene a adaugat ca [b]declaratia premierului Ponta este insa incompleta[/b], deoarece se specifica doar scutirea de la contributiile sociale (pensie, sanatate, somaj) aferente persoanelor cu varsta mai mica de 25 de ani sau mai mare de 55 de ani, insa nu se mentioneaza nimic despre alte sume pe langa aceasta scutire. Astfel, exista sumele de care beneficiaza compania, raportate la indicatorul social de referinta, acordate pentru fiecare persoana angajata de catre companie.

Angelica Ene a explicat ca in prezent, daca o firma angajeaza un somer in varsta de peste 45 ani, pe un salariu de 2.000 de lei – spre exemplu, compania este scutita de 10 lei aferenti somajului pentru persoana, beneficiind si de un stimulent de 500 lei, rezulta un [b]beneficiu total pentru companie de 510 lei[/b] pe o persoana angajata (care a avut raporturi de munca de minim 2 ani)

[img=3126][/img]
Dar daca luam in calcul datele primite pana in prezent privind propunerea premierului, [b]compania ar fi scutita de 330 lei[/b] (10 lei somaj, 210 lei pensii si 110 sanatate). Conditii: varsta peste 55 ani, raporturi de munca de minimum 2 ani.

„In concluzie, pentru ca o companie sa aiba un beneficiu conform informatiilor facute publice pana in prezent, un angajat ar trebui sa aiba un salariu brut de peste 3.050 lei”, a subliniat Angelica Ene.

„In mod clar, [b]nu este o veste buna pentru persoanele in varsta[/b], deoarece limita de 45 de ani (din prezent) ar deveni 55 si, dupa cum stim, companiile sunt reticente in ceea ce priveste angajarea persoanelor trecute de o anumita varsta, chiar daca experienta lor pe piata muncii ar trebui sa fie considerata un avantaj”, a mai spus reprezentanta Accace Romania.

Totusi, ea a precizat ca, in mod sigur, [b]aceasta propunere va reaminti angajatorilor de existenta stimulentelor acordate de stat in vederea angajarii tinerilor[/b], persoanelor cu handicap si a persoanelor in varsta, insa pana la publicarea unei astfel de legi si a normelor de aplicare nu vom putea stabili exact impactul financiar.

De asemenea, prin inlocuirea termenului absolvent cu somer cu varsta mai mica de 25 ani, se incurajeaza angajarea nu doar a celor ce au terminat o forma de invatamant (fara experienta), ci si a celor ce au deja experienta cumulata pe piata muncii pana la aceasta varsta, insa au ramas fara serviciu din cauza conditiilor economice nefavorabile. Prin angajarea acestui segment de persoane (18-25 ani), statul ar avea foarte mult de beneficiat prin asigurarea unei continuitati in munca pana ce acestia acumuleaza destula experienta pentru a nu mai avea dificultati in alegerea unui loc de munca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...