Paul Pacuraru a declarat, la sfarsitul intalnii pe care a avut-o luni seara cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor ca ambele parti au fost de acord cu nivelul propus si ca decizia privind salariul minim de 500 de lei va fi luata de guvern, printr-o hotarare, la prima sedinta. Sindicatele au cerut, in masura in care cresterea economica pentru anul 2008 va fi buna, o rectificare suplimentara a salariului minim, a precizat ministrul muncii.
„Este nivel unic, am facut unirea intre cele doua niveluri, cel garantat in plata si cel negociat. Suntem bucurosi ca nu a fost nevoie de tensiuni suplimentare, atat sindicatele cat si patronatele au fost de acord. Vom elabora saptamana viitoare hotararea de guvern. Sindicatele au cerut, in masura in care cresterea economica pentru anul 2008 va fi buna, la rectificarea bugetara salariul minim sa mai poata creste”, a spus Pacuraru.
In ciuda asigurarilor ministrului muncii, sindicatele nu au stabilit inca daca sunt de acord cu salariul minim de 500 de lei. Reprezentantii marilor centrale sindicale vor hotari abia in zilele urmatoare daca vor continua conflictul colectiv de munca. Sindicatele cereau initial un salariu de 540 de lei in timp ce patronatele nu vroiau sa ofere mai mult de 450 de lei.
„Valoarea propusa de guvern nu este neaparat valoarea pe care au dorit-o sindicatele, iar negocierile cu patronatele pot continua”, a declarat vicepresedintele Blocului National Sindical, Minel Ivascu. Sindicalistul a precizat ca negocierile cu patronatele vor continua cu siguranta, pentru ca, pe langa salariul minim, mai trebuie negociate eliminarea grilei de salarizare in functie de studii sau plata cu ora, care sunt cerinte ale patronatelor.
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca singurul
lucru negociat si pe care s-a cazut de acord este existenta unui salariu minim unic la nivel national, atat pentru bugetari cat si pentru salariatii din sistemul privat.
„Nu putem spune ca suntem multumiti de valoarea propriu-zisa, singurul avantaj este acela ca este, pentru prima data, o valoare unica. Reprezentantii guvernului au promis totusi ca valoarea salariului va fi renegociata la jumatatea anului, dupa o analiza a indicatorilor economici”, a spus presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.
In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.
FMI avertizeaza asupra majorarilor salariale
Romania ar trebui sa coreleze majorarea salariilor la nivelul productivitatii, considera expertii Fondului Monetar International. Fondul Monetar International considera ca Romania trebuie sa isi directioneze eforturile ca sa indeparteze problemele din creditarea bancara, asociate, de exemplu, alocarilor riscante, imprumuturilor in valute neacoperite prin operatiuni de tip hedging, comportamentului imprudent al bancilor in ce priveste finantarea sau exploziilor din sectorul imobiliar.
Raportul FMI mai recomanda identificarea conditiilor de capital specifice sectorului bancar si majorarea lor cand este nevoie. Expertii FMI cred ca Romania are nevoie de un sistem de supraveghere care sa aiba in vedere riscurile si perspectivele din aceste puncte de vedere, pentru a evita un dezechilibru financiar si influentele crizei de pe pietele internationale.
FMI mai aratase, in 2 octombrie, ca politica fiscala a Romaniei are nevoie de o planificare pe termen mediu, pentru ca ar ierarhiza si ar disciplina politicile economice, mai ales in contextul incertitudinilor politice, potrivit declaratiilor sefului misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.
Reactia generata de politicile fiscale si salariale din sectorul public, deficitul de cont curent in crestere si turbulentele pietelor financiare internationale sunt motive de ingrijorare pentru evolutia economiei romanesti, avertizase, pe 2 octombrie, seful misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.
„Un deficit de cont curent de aproape 14% in 2007 este un deficit extern foarte mare”, declarase seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Albert Jaeger.