Mubarak s-a adresat natiunii intr-un discurs televizat, putin dupa miezul noptii de vineri, dupa ce mii de protestatari ocupasera strazile cerand „libertate si schimbare” in una dintre cele mai mari confruntari cu care a avut de-a face presedintele egiptean de-a lungul celor 30 de ani de cand se afla la conducere.
O ora mai tarziu, presedintele american Barrack Obama a spus ca purtase cu Mubarak o conversatie telefonica in care i-a comunicat ca trebuie sa ia masuri concrete in vederea schimbarilor politice, economice si sociale.
Indicii bursieri din intreaga lume au scazut la cel mic nivel din noiembrie incoace, iar pretul titeiului a inregistrat cea mai mare crestere din 2009 pana in prezent, pe masura ce protestele au luat amploare.
Bursa Egiptului este cea mai mare din punct de vedere al capitalizarii de pe continentul nord african. Vineri piata de capital a fost inchisa, potrivit lui Win Tin, seful diviziei de strategie pentru piete emergente din cadrul Brown Brothers Harriman.
Egiptul este una din cele doua tari arabe care au semnat tratate de pace cu Israelul si controleaza Canalul de Suez, prin care se desfasoara circa 8% din traficul maritim din lume. Doar in 2009, circa 1 milion de barili a fost transportat prin intermeiul canalului.
Pe fondul conflictelor, randamentele titlurilor de stat in dolari emise de Egipt cu scadenta in 2020 au urcat la un nivel record, de 6,78% pe an.
Costurile de asigurare a riscurilor de default ale tarii au urcat la randul lor cu 15 puncte de baza pana la 391. Agentiile de rating Standard&Poor’s, Fitch si Moody’s au downgradat calificativul oferit Egiptului pana la cel mai jos nivel de rating nerecomandat investitiilor. Lira egipteana a scazut cu 0,4%, pana la 5,85 lire/dolar pe 27 ianuarie.