Informatia privind posibilitatea ca statul sa se imprumute de la banci cu o suma uriasa pentru a-si petici bugetul puternic gaurit de scaderea incasarilor circula de cateva luni bune, inca de pe pe vremea cand reprezentantii Bancii Nationale se intalneau la Viena cu reprezentantii bancilor straine prezente in Romania, iar acestia din urma isi luau angajamentul de a nu isi scoate banii din tara, cerand in schimb statului sa ii ofere investitii care sa merite efortul.
DailyBusiness.ro scria la vremea respectiva de faptul ca guvernul pregateste o serie de afaceri la cheie pentru sistemul bancar, iar lansarea unui program de creditare cu garantia statului (devenit ulterior Prima Casa) si posibila lansare a unei emisiuni de obligatiuni de stat in euro erau vazute de specialisti ca fiind inevitabile.
Dincolo de lansarea Programului „Prima Casa”, o afacere cu risc zero pentru banci, statul s-a transformat intr-un adevarat „aspirator de bani” din piata financiara, oferind astfel bancilor o alta afacere cu risc zero – in loc sa riste sa dea credite firmelor si romanilor, mai bine crediteaza statul care ofera garantia ca isi vor primi banii la timp, fara niciun risc sau efort. Astfel s-a ajuns ca statul sa imprumute, pana in iunie, de 36,7 miliarde de lei, potrivit datelor BNR date publicitatii joi. Practic, pana acum in acest an, statul a reusit sa imprumute de 3,3 ori mai multi bani de la banci decat a facut-o in aceiasi perioada din anul trecut.
Joi a iesit la iveala o alta afacere, anticipata de unii specialisti inca de acum cateva luni. In conditiile in care statul nu poate folosi banii de la FMI din Banca Nationala pentru acoperirea deficitului bugetar, s-a pus problema unui imprumut masiv de la banci, iar miercuri seara, un consortiu de 8 banci ar fi ajuns la un acord cu Ministerul de Finante pentru un imprumut de tip „club loan”, de 1 miliard de euro, la o dobanda de 5%. Informatia, aparuta initial in Business Standard, a fost confirmata de conducerea Bancii Transilvania si Bancpost, pentru The Money Channel. Ulterior, nimeni nu a mai avut de comentat nimic, bancile si ministerul de finante refuzand sa faca declaratii pe marginea acestui subiect.
Singura declaratie a venit de la Cotroceni, unde presedintele a sustinut necesitatea acestui imprumut.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Guvernul angajeaza acum un credit intern de 1 miliard de euro pentru a-si restructura datoria pe termen scurt si foarte scurt care era extrem de impovaratoare[/quote]
„Conditiile sunt mai bune decat daca Guvernul ar fi iesit pe piata internationala pentru angajarea unui credit de un miliard”, a spus presedintele.
„In conditiile in care deficitul bugetar ar putea trece lejer de 6%, este normal ca statul sa isi caute surse de finantare”, a comentat consultantul financiar Bogdan Baltazar.
„S-a imprumutat de la banci, pe termen scurt, pentru nevoile urgente, insa are nevoie de o suma mare, daca vrea sa declanseze investitiile promise”, a explicat expertul.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Este un imprumut punte ce va fi platit ulterior din asteptata lansare a obligatiunilor de stat in euro. Acestea vor fi lansate cel mai probabil dupa evaluarea din august a FMI-ului, cand ne vor lasa sa marim deficitul de la 4,6 la 6%[/quote]
Pe ce va cheltui statul imprumutul de la banci?
Specialistii spun ca, poate acum mai mult ca oricand, vom vedea cum inteleg politicienii aceasta perioada de criza. Ca pe o perioada preelectorala, in care cuvantul de ordine il reprezinta „conservarea situatiei pana dupa alegeri”, pericol cu grave consecinte in 2010, subiect tratat intr-o analiza DailyBusiness.ro, sau, dimpotriva , vine in intampinarea crizei, in tentativa de a mai salva ce se mai poate dintr-o economie bazata pe consum.
Potrivit analistilor, in conditiile in care cheltuielile bugetare in loc sa scada, au crescut in acest an cu 20%, acesti bani vor merge catre acoperirea gaurilor din buget.
„Acesti bani este obligatoriu sa mearga spre investitii”, avertizeaza consultantul economic Bogdan Baltazar. „Pana acum, in ciuda crizei, statul a cheltuit enorm, in conditiile in care trebuia sa faca economie. Sa reduca cheltuielile cu minim 15%, asa cum au facut ungurii si banii care ii are sa ii investeasca in economie”, spune Baltazar. „Ma ingrijoreaza insa faptul ca suntem intr-un an electoral”, a mai spus expertul.
„Acesti bani este obligatoriu sa mearga spre investitii”, spune, la randul sau, analistul economic Aurelian Dochia. El considera insa ca exista pericolul ca miliardul de euro sa mearga spre cheltuieli de personal, sau spre acoperirea gaurii financiare provocata de decizia executivului de a rambursa TVA-ul datorat firmelor.
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Statul datoreaza firmelor aproape 1 miliard de euro, pe care vrea sa ii plateasca in 2 luni. O parte din bani va merge cu siguranta acolo[/quote]
Presedintele Traian Basescu a insistat joi ca fondurile pentru investitii trebuie sa mearga spre infrastructura, in timp ce liderul PSD, Mircea Geoana a declarat ca agricultura ar reprezenta prioritatea numarul 1 a Romaniei.