Potrivit noilor prevederi la nivelul Uniunii Europene, băncile vor fi obligate să furnizeze soluţii de refinanţare şi restructurare clienţilor aflaţi în dificultate – cum ar fi amânările la plată, reducerea dobânzii sau a soldului, printre altele – indiferent dacă aceştia au credite ipotecare sau de consum.
Legea vrea să transpună în norma românească Directiva UE 2021/2167 privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite şi de modificare a directivelor 2008/48 şi 2014/17, care reglementează creditele de consum şi pe cele ipotecare, scrie Profit.ro.
Directiva are ca obiectiv declarat crearea unui set de norme comune la nivel european privind administratorii de credite neperformante, astfel încât piaţa să devină mai competitivă, creditele restante peste 90 de zile să fie scoase cât mai rapid din bilanţurile băncilor şi, totodată, să crească preţul plătit băncilor de societăţile care cumpără împrumuturi neperformante.
Există şi prevederi care au scopul declarat de a reduce numărul persoanelor care ajung să aibă restanţe de peste 90 de zile la bănci. Astfel, potrivit Directivei şi propunerii de transpunere, creditorii au noi obligaţii privind relaţia cu debitorii în situaţia în care cei din urmă întâmpină dificultăţi financiare. Sunt introduse noi modificări la OUG 52/2016 privind contractele de credit ipotecar.
Conform noilor prevederi, creditorii trebuie să aibă politici şi proceduri adecvate pentru restructurări ”rezonabile” ale creditelor clienţilor aflaţi în dificultate.
Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani şi a lăsat uşa deschisă pentru alte majorări ulterioare, în încercarea de a lupta în continuare împotriva inflaţiei ridicate, în condiţiile în care economia zonei euro este în scădere, relatează Reuters.
BCE a majorat pentru a opta oară consecutiv rata dobânzii cheie – cea pe care băncile o plătesc pentru a plasa numerar în siguranţă la banca centrală – cu 25 de puncte procentuale, până la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace.
Banca centrală a celor 20 de ţări care au adoptat moneda euro spune că se aşteaptă ca inflaţia să se menţină peste ţinta sa de 2% până în 2025 şi a lăsat să se înţeleagă încă o dată că vor mai avea loc majorări de dobândă şi în lunile următoare.
„Deciziile viitoare vor asigura că ratele dobânzii cheie a BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obţine o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu şi vor fi menţinute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar”, a precizat BCE.
Creşterea economică în zona euro este în cel mai bun caz în stagnare, iar inflaţia este în scădere de luni de zile, graţie scăderii preţurilor la energie şi celei mai abrupte creşteri a ratei dobânzilor din istoria de 25 de ani a BCE. Miercuri, Rezerva Federală a SUA a întrerupt propriul şir de 10 creşteri succesive ale ratei – un semnal puternic pentru investitorii din întreaga lume că actualul ciclu de înăsprire a dobânzii în economiile dezvoltate se apropie de sfârşit, chiar dacă încă mai este posibilă o mică creştere în SUA.