„Vom revizui ordonanta recenta (Ordonanta 50/2010) pentru a asigura transparenta ratelor de dobanda pentru contractele privind creditele consumatorilor, astfel incat sa fie asigurata respectarea in intregime a legislatiei europene, in special in ceea ce priveste non-retroactivitatea”, se arata in scrisoare.
Senatul a aprobat, miercuri, fara niciun amendament, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere.
Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.
Una dintre problemele ridicate insistent de bancheri o reprezinta modul de calcul a ratelor la creditele cu dobanzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie sa aiba ca referinta exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adauga o rata fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
Bancherii sustin ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.