Guvernul are nevoie de bani și iese pe piața externă pentru împrumuturi în euro pe 4 și 7 ani cu dobânzi intre 5,13 și 6,75 procente. Anunțul a fost confirmat de Ministerul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor confirmă că Guvernul are nevoie de bani. Instituția, condusă de social-democratul Adrian Câciu, anunță că Guvernul a ieșit pe piețele internaționale pentru a se împrumuta în euro în vederea acoperirii deficitului bugetar și pentru refinanțarea unor datorii.
În acest sens, Ministerul are ca obiectiv principal să se finanțeze în euro, pe 4 și pe 7 ani, la o dobândă formată din nivelul midswap plus 255 puncte de bază respectiv midswap plus 415 puncte de bază, adică 5,13% și 6,75%, potrivit datelor din platforma și a calculelor realizate într-un material semnat de ZF.
Mai poți citi: Lovitură pentru românii care au dispozitive electronice de la Apple. Din octombrie se fac schimbări majore
„Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental pentru anul 2022 se revizuiește la suma de aproximativ 148,6 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar de 5,8% din PIB (aproximativ 80,1 miliarde lei), urmare a rectificării bugetare aprobată prin Ordonanța Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de cca 68,5 miliarde lei”, potrivit MFP.
Noua ieșire pe plan extern a Ministerului Finanțelor Publice ar fi de fapt a patra din anul în curs. Până la ora actuală, sumele atrase au fost de 3,85 mld. dolari plus 2,5 mld. euro
În primele zile ale lunii ianuarie 2022, Ministerul Finanțelor Publice a atras 2,1 mld. dolari pe piețele externe iar peste doar două săptămâni, la finele lunii, a mai împrumutat 2,5 mld. euro prin vânzarea de eurobonduri. În mai statul a atras 1,75 mld. Dolari, iar acum, statul speră să obțină o sumă destul de mare, pentru ca mai apoi să îi poată ajuta mai mult pe românii care au nevoie de sprijin, în plină criză economică.
În timp ce oamenii speră că vor primi mai mulți bani în sezonul rece, mai ales pentru plata facturilor sau pentru a face față la cumpărarea alimentelor și medicamentelor, România promite că va reuși să sprijine oamenii, însă speră la noi împrumuturi din plan extern.
Mai poți citi: Coaliția de guvernare a stabilit plafonul pentru lemnele de foc. România își ia adio de la exportul de lemn