Pentru a nu deteriora relatiile cu SUA, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege aprobat recent, ca ratele de capital si dobanzile aferente unei cote-parti din credit sa fie rambursate de la bugetul de stat, esalonat, pana in anul 2022, incercand in acelasi timp sa recupereze suma in instanta de la firmele romanesti implicate in contract, relateaza Mediafax.
Intentia de a „nu deteriora relatiile comerciale si diplomatice cu SUA” este prezentata in proiectul de lege aprobat de Guvern.
In anul 1992, Guvernul american a acordat Executivului de la Bucuresti un credit comercial de 10 milioane dolari, pe termen de 30 ani, cu 6 ani perioada de gratie si dobanda de 3% pe an, pentru cumpararea de bumbac fibra din SUA. Pentru realizarea importului au fost selectati prin licitatie publica 5 operatori specializati in operatiuni de comert exterior, respectiv Romanoexport, Tricorom, Textilcotton, Impex Overseas si Tuvic Impex.
Firmele au incheiat contracte de mandat special prin care s-au angajat sa importe bumbacul din SUA si sa ramburseze ratele scadente si dobanzile aferente creditului. Importatorii au platit dobanzile pana in 1998, dupa care, odata cu scadenta primelor rate de capital, au incetat platile motivand ca intreprinderile carora le-au vandut bumbacul nu au achitat contravaloarea marfii.
Pentru partenerul american, Guvernul este tinut dator cu 5,4 milioane dolari, reprezentand rate de capital si dobanzi aferente cotei-parti din credit.
Executivul roman a rambursat de la buget ratele de capital si dobanzile pentru cota-parte din credit pe perioada 1998-2005 si a decis recent, printr-un proiect de lege, sa continue aceste plati si pentru intervalul 2006-2022.
Firmele rau-platnice au fost actionate in instanta, pentru recuperarea banilor.