Executivul a asigurat institutia financiara ca fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzand contributiile militarilor (1,6 miliarde lei) si ca va limita in continuare angajarile la un functionar pentru sapte posturi eliberate.
„Suntem gata sa luam masuri compensatorii daca vor aparea impedimente judiciare in aplicarea strategiei fiscale”, se arata in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.
Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca au fost probleme serioase in discutiile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, la ultima misiune de evaluare, legate de „credibilitatea si predictibilitatea” deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional, au interferat masiv politica economica a Guvernului.
„A fost un lucru exprimat si la nivel politic si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania: Cu cine trebuie sa vorbim, cu cine stabilim politicile economice? Le stabilim cu Guvernul sau mergem sa negociem cu Curtea Constitutionala?”, a spus Basescu.
El a aratat ca structurile abilitate sa adopte masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul, nu alte institutii.
Guvernul a intentionat in vara acestui an sa reduca si pensiile, alaturi de salariile bugetarilor, dar masura a fost blocata de Curtea Constitutionala, iar Executivul a recurs in schimb la majorarea TVA.
O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.