Diferenta de bani fiind utilizata la capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM, relateaza Mediafax.
Modificarile au fost efectuate de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica un act similar emis la sfarsitul anului trecut de fostul Executiv.
Ordonanta stabileste ca Ministerul Finantelor Publice subscrie cu suma de 795 milioane lei (185 mil. euro) la majorarea capitalului social al CEC Bank, suma aprobata cu aceasta destinatie in bugetul de stat pe anul 2009.
Actul normativ aprobat de fostul Guvern stabilea ca ministerul subscrie la majorarea capitalului CEC cu 900 milioane lei (209 mil. euro), in doua transe egale, respectiv 450 milioane lei (104,5 mil. euro) in primul trimestru al anului si restul de 450 milioane lei (104,5 mil. euro) pana la finele anului.
Noua ordonanta de urgenta elimina insa aceste termene, fara sa indice o alta data pana la care va fi incheiata operatiunea.
Guvernul a decis totodata ca suma de 105 milioane lei (24,5 mil. euro), reprezentand diferenta dintre sumele aprobate de cele doua Cabinete pentru majorarea capitalului CEC, sa fie utilizata la constituirea capitalului social al Fondului de Contragarantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Modificarile sunt explicate de Guvern prin insuficienta resurselor bugetare necesare capitalizarii Fondului de Contragarantare a Creditelor pentru IMM urmare a constrangerilor bugetare, ceea ce impune o realocare intre cheltuielile bugetare prin diminuarea unor prevederi neutilizate, respectiv diminuarea sumelor prevazute pentru majorarea capitalului social al CEC Bank in bugetul de stat pe anul 2009.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca, in ceea ce priveste capitalizarea CEC, Guvernul trebuie sa actioneze si sa nu mai astepte decizia birocratilor de la Bruxelles, apreciind ca sistemul birocratic de la Bruxelles sa misca prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finantare.
Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a precizat insa ca operatiunea de capitalizare a CEC Bank trebuie discutata cu Comisia Europeana, pentru a nu fi considerata un ajutor de stat.
„Avem obligatia capitalizarii CEC-ului cu 900 de milioane (209 mil. euro). Am facut toate demersurile necesare in timp util, dar Comisia Europeana trebuie sa ne dea un raspuns, astfel incat sa nu fie considerat ajutor de stat”, a spus Pogea.
„Pana atunci, nu am stat si profitul aferent anului 2008, in valoare de 229 milioane lei (62 mil. euro), a ramas in continuare la dispozitia CEC, iar din acest punct de vedere exista aceasta prima capitalizare facuta. Sigur, vom face toate demersurile sa platim si diferenta pana la 900 de milioane (209 mil. euro)”, a mai precizat ministrul Finantelor.
Capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane lei (209 mil. euro), face parte din programul de masuri anticriza incluse in bugetul pe 2009.