„Chiar daca au scazut fata de anul trecut, cheltuielile cu bunurile si serviciile se situeaza peste nivelul dorit de noi, in timp ce alte cheltuieli se afla sub nivelul vizat de obiectivele noastre”, se arata in scrisoare.
Astfel, autoritatile au in vedere o reducere a cheltuielilor cuprinzand atat taieri discretionare, cat si reduceri automate de cheltuieli ale autoritatilor locale si entitatilor guvernamentale descentralizate, din cauza lipsei de venituri proprii.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor, dupa primele sase luni ale anului, cheltuielile cu bunurile si serviciile s-au ridicat la 12,837 miliarde de lei, in scadere cu 3,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Fondul Monetar International a fost de acord cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%, negociata in martie pentru acordul incheiat intre autoritatile romane cu institutia financiara.
„Pentru a se realiza un echilibru intre nevoia pe termen scurt de a permite stabilizatorilor automati sa actioneze, si obiectivele de ajustare pe termen mediu, suntem hotarati sa intreprindem actiuni suplimentare de politica pentru a limita deficitul fiscal in 2009 si a-l reduce in 2010”, mentioneaza scrisoarea.
Potrivit FMI, majorarea tintei de deficit bugetar la 7,3% din PIB pentru 2009 vine pe fondul unei scaderi a veniturilor bugetare in acest an cu 17,5 miliarde de lei (3,5% din PIB) fata de programul initial, datorita scaderii veniturilor incasate din TVA, contributii sociale si venituri nefiscale.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca anticipeaza in acest an o nerealizare a incasarilor din TVA cu 4,3 miliarde de lei, a contributiilor sociale cu 5,5 miliarde de lei si a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.
Pentru 2010, Guvernul si FMI au convenit scaderea deficitului bugetar in 2010 la sub 6% din PIB.