Modificarea a fost introdusa in sedinta de duminica a Executivului, prin acceptarea unui amendament formulat in acest sens la proiectul legii de salarizare unitara in sectorul bugetar.
„Un prim amendament se refera la ponderea in PIB prognozata a cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, care se va reduce pana in 2015 la 7% si nu la 6% cum fusese in varianta initiala”, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Legea de salarizare unitara prevede, in forma inaintata Parlamentului, ca majorarile salariale anuale vor fi efectuate astfel incat ponderea in PIB prognozat a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv, de la 9,40% in 2009 la 6% in anul 2015 si in anii urmatori.
Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International, a declarat in luna august, la finalul primei evaluari a acordului stand-by, ca ponderea cheltuielilor cu salariile din sectorul bugetar va fi redusa anual cu 0,5% din PIB, din 2010, astfel incat sa reprezinte sub 6% din PIB dupa urmatorii 4-5 ani.
„S-a ajuns de la 7,5% din PIB la 9% din PIB sa reprezinte cheltuielile cu salariile. Anticipam scaderi de 0,5% in urmatorii 4-5 ani, pana cand cheltuielile cu salariile vor reprezenta sub 6% din PIB”, a spus Franks.
FMI a fixat ca tinta reducerea cheltuielilor cu salariile pana la sub 6% din PIB pentru anul 2015.