Limitele maxime pentru contractarea de imprumuturi de la banci sau prin emisiuni de obligatiuni au scazut pentru comune de la 457,5 milioane lei la 275,4 milioane lei (-40%), pentru orase de la 191 milioane lei la 119 milioane lei (-37%), pentru municipii de la 850 de milioane lei la 545 milioane lei (-35,88%), pentru judete de la 287 milioane lei la 223 milioane lei (-22%) si pentru Bucuresti de la 714,5 milioane lei la 436,4 milioane lei (-39%).
De asemenea, Guvernul va restrange limita maxima a tragerilor efective din acest an de la 1,7 miliarde lei la 1,3 miliarde lei, respectiv cu 24%. Spre deosebire de anul trecut, Guvernul nu va stabili si limitele privind tragerile pentru fiecare categorie de autoritate locala.
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), in limitele prevazute nu se includ finantarile rambursabile pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, inclusiv cele cuprinse in programul HIPERB, si tragerile din aceste finantari rambursabile, contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile administrativ-teritoriale.
Limitele pe categorii sunt aplicabile cererilor pentru autorizare ale autoritatilor administratiei publice locale, inregistrate pana la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale. Dupa aceasta data, Comisia de autorizare a imprumuturilor locale autorizeaza finantarile rambursabile care urmeaza a fi contractate de unitatile administrativ-teritoriale, in ordinea inregistrarii cererilor pentru autorizare, cu incadrarea in suma ramasa disponibila.
Potrivit documentului, limitarile sunt necesare pentru incadrarea deficitului bugetar in tinta stabilita. Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International reducerea deficitului bugetar in acest an la 5,9% din PIB, de la 7,4% din PIB in 2009, cat reiese din ultimele date publicate de Institutul National de Statistica si MFP.