Pe lista companiilor care vor fi supravegheate cu prioritate au fost incluse Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, scrie Mediafax.
„In urma primei evaluari, monitorizarea se va concentra pe aceste intreprinderi. Pe parcursul celei de-a 2-a misiuni de evaluare, dupa ce sistemul de monitorizare al Ministerului Finantelor va fi fost rafinat, se vor stabili tinte orientative trimestriale pentru 2010 privind soldul operational – castiguri inainte de dobanzi, impozite si taxe – net de subventii, al celor mai mari 30 de intreprinderi dupa cheltuielile totale”, se arata in scrisoare.
In document se arata ca „pentru a minimiza povara asupra finantelor publice de pe urma intreprinderilor proprietate de stat, ca rezultat al cerintelor de subventionare mai mari si al transferurilor mai mici de dividende”, companiile de stat trebuie sa prezinte Guvernului proiectele de bugete in 15 zile lucratoare dupa publicarea bugetului de stat, iar negocierile privind contractele colective de munca nu vor fi permise pana cand bugetul anual al societatii, inclusiv plafoanele pentru fondul de salarii, nu a fost aprobat.
Fondul de salarii total pentru fiecare companie care primeste subventii sau alte transferuri de la buget va fi stabilit de Guvern, iar transferul resurselor alocate pentru cheltuieli de capital catre cheltuieli curente va fi interzis.
Vor fi introduse sanctiuni personale si institutionale pentru nerespectarea prevederilor bugetare sau a contractelor de performanta manageriala.
Toate companiile de stat care solicita resurse suplimentare de la buget sau care incalca regulile fiscale trebuie sa semneze un program de ajustare cu Guvernul, unde sa se stipuleze masurile pe care le vor adopta pentru a-si imbunatati performanta financiara, cu sanctiuni si restructuari in cazul in care conditiile convenite nu sunt indeplinite.
Guvernul se angajeaza totodata sa imbunatateasca sistemul de monitorizare a intreprinderilor de stat „cu cele mai mari probleme”, in vederea stabilirii unor tinte de performanta semestriale la urmatoarea evaluare a programului.
Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR. A 2-a misiune a Fondului Monetar International va veni in Romania pentru o noua evaluare a acordului stand-by la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.