Directiva prevede ca de la 1 iunie se interzice folosirea
in compozitia produselor de carne procesata a carbonatilor de sodiu, a unui
conservant si a unui antioxidant – aditivi alimentari ce sunt esentiali in reteta
de preparare a micilor.
Guvernul a anuntat joi ca va face demersuri ca produsul
„mititei” sa fie introdus, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo, in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestor reguli.
„Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea
loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului
Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii
ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale.
Reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea
mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice
alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta
si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane
vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul
Romaniei”, se arata in comunicatul Executivului, citat de Mediafax.
Guvernul precizeaza ca discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial.
De
asemenea, Asociatia Romana a Carnii (ARC) a solicitat Comisiei Europene sa
introduca reteta actuala pe lista retetelor traditionale, astfel incat cei trei
aditivi sa poata fi folositi in continuare de producatorii autohtoni de carne
procesata, potrivit Ziare.com.
Vanzarile
de mici din Romania ajung la suma de 50 de milioane de euro in fiecare an, in
2012 fiind comercializate aproximativ 22.000 de tone de mici.
Citeste si: Activitatile de picnic, monitorizate Garda de
Mediu. Ce AMENZI se dau