„Guvernul este practic strans cu usa si va trebui sa caute sa rezolve problemele bugetare generate de lipsa de performanta a economiei”, a declarat Florin Catu, director adjunct la Trezoreria ING Bank Romania.
„Vosganian are doua solutii: fie majoreaza impozitele, fie scade cheltuielile bugetare la minim, in asa fel incat sa acopere deficitele”, a mai spus Catu.
Opinia sa este impartasita si de Radu Craciun, economistul sef de ABN Amro, care crede ca singura sansa a executivului de a iesi din situatia economica actuala este de a limita la maxim cheltuielile bugetare.
„Cu siguranta ca in toamna se vor face corectii bugetare puternice. De majorat impozitele – e putin probabil, ar insemna sa isi ridice economia in cap si sa genereze noi probleme, poate mai grave decat acum”, a explicat Craciun.
Promisiunile bugetare din 2008 se duc pe Apa Sambetei
Dublarea pensiilor, bani mai multi pentru sanatate, invatamant, aparare, sume de ordinul miliardelor de euro pentru dezvoltarea infrastructurii – iata doar cateva din promisiunile Guvernului pentru anul viitor. „Cresterea economica va permite guvernului, in 2008, sa acopere toate cheltuielile necesare”, declara, optimist, la prezentarea primei schite de buget, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Inflatia, deficitul comercial si celelalte cifre economice comunicate, in ultimele zile, de Institutul National de Statistica, ridica insa un mare semn de intrebare in ceea ce priveste optimismul debordant manifestat de autoritati, spun analistii.
La nivelul lunii iulie, inflatia a crescut la 3,99%, deficitul comercial s-a adancit si a ajuns la nivelul record la 9,66 miliarde euro, cu 65% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, dobanzile au crescut, iar cifrele privind productia industriala sunt de-a dreptul modeste.
„Bugetul pentru acest an a fost construit pe o prognoza extrem de optimista. Pentru anul viitor, pot spune ca schita bugetara se bazeaza pe informatii super optimiste, ceea ce ridica serioase semne de intrebare”, spune Florin Catu.
Analistul crede ca, daca in 2007 vom asista la o reducere a cheltuielilor bugetare, in 2008 este posibila o crestere sensibila a impozitelor.
„In actuala conjunctura economica si luand in calcul chiar prognozele oficiale ale INS si BNR, nu cred ca guvernul va avea alta alternativa decat sa creasca impozitele, atat la agentii economici cat si la persoanele fizice”, explica Catu. „Deja se estimeaza ca, chiar din aceasta toamna, ar putea creste impozitele la salariile de peste 6.000 lei”, a mai spus analistul ING.
Amanarea cresterilor de preturi a accentuat criza
Analistii spun ca rezultatele statistice din primul semestru nu vin decat sa dovedeasca faptul ca guvernul a actionat, de cele mai multe ori, in scop electoral.
Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea spune ca anul acesta nu am avut o crestere substantiala a preturilor administrate, pentru ca acest lucru a fost amanat probabil din motive electorale, dar, la un moment dat va trebui sa fie facuta aceasta majorare a preturilor administrate, pentru ca este o cerinta a Uniunii Europene (UE).
„Pana acum, aprecierea leului a ajutat foarte mult dezinflatia, dar cursul nu poate merge intr-o singura directie si va urma o schimbare a trendului pe cursul valutar”, a declarat Voinea.
Aceasta nu e singura voce care avertizeaza asupra unor posibile dereglari pe termen lung. „Noroc cu consumul, care a scos basma curata economia, cel putin pana acum”, declara Radu Craciun, economistul sef de la ABN Amro. El se teme insa ca lucrurile se vor schimba in toamna, atunci cand nota de plata va trebui achitata.
„Cresterea economica din Romania, atat de invocata de guvern in predictiile bugetare pentru 2008 si in sprijinul sustenabilitatii majorarii pensiilor, este sustinuta doar de consum. Atata timp cat consumul se va mentine la cote ridicate, la prima vedere se va remarca un progres. Ce se va intampla insa daca consumul va scadea cu cateva procente? Va trebui revizuita toata politica bugetara”, a mai spus Craciun.
Ionut Dumitru, economistul de la Raiffeisen confirma faptul ca, pe viitor, ne putem astepta la o majorare sensibila a preturilor, care va genera o crestere a inflatiei pana la 4 %. „Guvernul a spus ca preturile administrate se vor mentine pana la sfarsitul verii si nu vor creste foarte tare in ultimele luni ale anului. Consideram ca exista riscuri ca urcarea preturilor administrate sa fie mai mare decat se estimeaza. In aceste conditii, ne asteptam ca inflatia anuala sa creasca, in lunile urmatoare, peste 4% fata de anul precedent, sau chiar peste 4%.
Catu: Guvernul se imprumuta din viitor
Analistii economici considera ca guvernul, prin politica bugetara anuntata pentru intervalul 2007-2010, se bazeaza pe speranta ca privatizarile, cresterea economica si fondurile UE, vor aduce surse necesare tuturor proiectelor, multe dintre ele cu caracter electoral.
„Guvernul se imprumuta din viitor, au mai facut-o si altii in trecut. E o politica paguboasa. E ca si cum ai lua bani de la banca, in speranta ca peste 10 ani o sa fii milionar”, considera Florin Catu.
Analistii spun ca si daca economia nationala ar avea o crestere potentiala de 6,1%, pe mai multi ani de acum inainte, asa cum estimeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR), tot ar fi sub asteptarile Guvernului, care se raporta la un nivel al cresterii economice de 6,5%. „Avem si o anumita anticipare a unei cifre mai mici de crestere economica fata de previziunea oficiala, care tine seama si de veniturile fiscale, ce se vor situa sub asteptari. Asta ar trebui sa semnaleze o crestere economica usor sub asteptari”, a declarat Liviu Voinea.
O problema spinoasa vizeaza cheltuielile programate de guvernanti, care nu se stie cum vor fi sustinute. „Dupa cum spuneam si in momentul majorarii pensiilor, astfel de proiecte de buget sunt nesustenabile. Nu avem inca o economie atat de stabila incat sa ne bazam exclusiv pe ea, atunci cand ne prognozam cheltuielile”, Florin Catu.