De la bugetari, care primesc acum salarii cat 9,4% din PIB, adica circa 46 miliarde lei anual, statul va face o economie de 6,75 miliarde lei (1,5 miliarde euro) pana la finalul anului, in conditiile aplicarii reducerii de 25% de la 1 iunie.
[img=682][/img]
Aportul pensionarilor va chiar mai modest decat cel al salariatilor. Anul trecut, cheltuielile cu pensiile au fost au fost de 40 de miliarde de lei. Potrivit unor calcule similare, economiile realizate prin reducerea pensiilor cu 15% ar fi de circa 5,8 miliarde de lei in cele 7 luni ramase pana la finalul anului, adica aproximativ 1,4 miliarde de euro.
In prezent, deficitul total al bugetului de pensii este de circa 2,2 miliarde de euro. Daca se face o economie de 1,4 miliarde euro inseamna ca deficitul pe pensii coboara la 800 de milioane euro, bani ce vor fi virati de la bugetul de stat, care va face astfel o economie de 1 miliard euro, raportat la cheltuielile planificate.
In fine, statul va mai strange apoape 100 de milioane euro de la someri. Cheltuielile de somaj au fost estimate pentru acest an la 2,72 miliarde de lei, iar o reducere cu 15% a ajutoarelor de la 1 iunie ar insemna o economie de 390 milioane lei in 2010, deci aproximativ 90 – 95 de milioane de euro.
Economiile facute ar trebui in mod normal sa contribuie decisiv la indeplinirea conditiilor impuse de Fondul Monetar International si la obtinerea unui deficit public cat de cat sustenabil.
Guvernantii par sa fi facut in sfarsit pasul decisiv catre reducerea cheltuielilor publice, dar sunt oare pensionarii, bugetarii si somerii singurii in stare sa achite datoria guvernamentala? Masura a fost pusa de guvern in antiteza cu aceea a majorarii TVA si cotei unice pana la 24%, respectiv 20%, solutii care, spuneau reprezentantii oamenilor de afaceri, ar fi dat lovitura de gratie economiei.
Statul pare ca a vrut sa-si construiasca, prin masurile anuntate ieri, pozitia de salvator in fata economiei, in conditiile in care a respins hotarat masura cresterii taxelor, prin vocea presedintelui Traian Basescu.
In realitate, in continuare companiile private vor avea de luptat cu evaziunea, care le roade din venituri, cu concurenta neloiala a firmelor, carora nimeni nu le mai reaminteste de datorii, cu un aparat bugetar inca prea greoi si cu cresterea exponentiala a asistatilor sociali. Toate acestea sunt domenii in care statul, ca regulator, a esuat constant in a gasi masuri potrivite.
Veniturile pe care statul le pierde anual din evaziune sunt aproximate la circa 7,5 miliarde euro, dublu fata de cat se economiseste de la bugetari, someri si pensionari si exact cat valoarea deficitului public estimata pentru acest an.
Datoriile Petromidia catre stat, unul dintre cei mai mari datornici, urca la circa 600 de milioane euro, iar compania este doar unul din marii datornici in fata caruia statul are dificultati in a-si recupera banii.
Cazurile pensionarilor pe caz de boala au crescut cu circa 50% anual, iar numarul salariatilor de la stat a urcat de la 900.000 acum 2 – 3 ani la nu mai putin de 1,4 milioane. In 3 ani s-a generat cresterea cu peste 50% a cheltuielilor cu bugetarii.
Practic, guvernul se vede nevoit sa ia masuri dure la adresa bugetarilor, pensionarilor si somerilor, deoarece nu a reusit sa rezolve pana acum probleme mult mai vechi si mai grave, care pun presiune uriasa pe deficitul public.